DET ER JO BARE Å TA SEG SAMMEN

06.08.2017 - 21:27 18 kommentarer

Hvor mange av dere som sier dette har faktisk vært psykiske syke selv?

Akkurat det har lurt på veldig mange ganger. Å være psykisk syk blir stadig snakket om, det er bare synd at det ofte blir snakket om på feilaktig måte. Det motsatte av depresjon er ikke glad.

Jeg har vært åpen om at jeg har vært psykisk syk da jeg var yngre, og jeg husker enda hvor forferdelig den perioden av livet mitt var. Det er veldig enkelt å snakke om en situasjon man ikke er i selv, og jeg nekter å tro at noen som ikke har vært eller er psykisk syke selv kan forstå akkurat hvordan det er. Er ikke det egentlig en grunn nok alene til å vise respekt og forståelse?

Jeg fikk også til stadighet den kommentaren som sikkert tusenvis av andre psykisk syke også får en gang i løpet av tidene: "Du må bare ta deg sammen"

Og det bare fordi jeg ikke hadde noen ytre skade jeg kunne peke på. Du ber ikke noen med brukket ben om å ta seg sammen når de forteller at de ikke klarer å bli med ut, sant? For ikke å snakke om at hvis det bare gjaldt å ta seg sammen, så hadde vi ikke hatt noe som het psykisk plager. Da ville jo alle bare tatt seg sammen isteden.

For når du virkelig er psyk, så kan du ikke styre når det skal bli skikkelig ille. Da kan du ikke styre når du skal få angst-anfall eller når depresjonen skal ta overhånd. Du kan ikke styre det, for det kommer ikke an på viljen din. Når du virkelig er psyk, så vil du ikke annet enn å bli frisk. Når du virkelig er psyk, så vil ikke det å "ta seg sammen" løse alle dine psykiske problemer.

Selvdiagnostisering av psykiske sykdommer har også blitt et stort problem i dagens samfunn. Visste du at du faktisk ikke har fobi, selv om du kjenner på en følelse av frykt? Fobi er en alvorlig isolert angstlidelse. Visste du at å være sjenert, ikke er det samme som å ha sosial angst?

Dere som selvdiagnostiserer dere selv, er dere klar over at dere er med på vanne ut enormt viktige begreper? Er dere klar over at dere er en del av grunnen til at psykisk psyke får beskjed om å "ta seg sammen"? For hva skjer, når alle de rundt deg med selvdiagnostisert angst ser at du faktisk ikke har angst, men at du er litt engstelig. Hva skjer når de rundt deg ender opp med å sitte igjen med oppfatningen av at angst er et annet ord for engstelig eller redd?

Hva skjer når mannen i gata ender opp med å tenke at "Angst? Næ, da kan du nok bare ta deg sammen"

/ Del gjerne for å gi dette utdaterte begrepet sparken.

18 kommentarer

Silje

06.08.2017 kl.21:59

Følger bloggen din fast, men ikke ofte jeg kommenterer. Dette var så bra skrevet! Jeg sliter psykisk av ulike årsaker. De få jeg har vært åpen med det om sier nettopp det; du er tøff, dette klarer du osv. Ingen skjønner hvordan det er. Jeg er høyt utdannet, bra jobb, hus, to flotte barn osv, men det betyr da vel ikke at livet går på skinner. Du virker forresten også som en super mamma! 😊

B

06.08.2017 kl.22:01

TAKK!! for at du tar opp dette. Det er så utrolig viktig! Jeg har diagnosen angst men er "frisk" nå. Fikk aldri den kommentaren men vet om litt baksnakking.. Men en ting jeg føler er like fælt å høre er: Jeg vet hvordan du har det! Nei, fuck off det vet du ikke. Var en venninne som fikk høre det for å si det sånn.. Hun som baksnakket meg og bla bla.. Karma tok seg av hun og ga hun angst..

A

06.08.2017 kl.22:22

Jeg har selv slitt psykisk, i maaaange år. Å jeg var så ødelagt at jeg klarte ikke engang å gå på butikken. For da døde kroppen min. Da det var kommet så langt så tok jeg tilbake kroppen min å bestemte selv over den. Tok tak i meg selv rett å slett. Jeg gikk til mange psykologer å ingen klarte å hjelpe meg, ikke engang sterke medisiner. Det er kun du selv som faktisk kan styre dette.

Josefine Fevang

06.08.2017 kl.22:22

Er bra noen tar dette opp. Har selv slitet med angst og deprisjoner. Men er "friskemeldt" av legen (endelig). Jeg har møt så mange som ikke skjønner hva det og være psykisk syk er. Jeg har opplevd dette opptil flere ganger når jeg har vært på møter som angår mitt liv.

Man skal være forsiktig og slenge ting rundt pga det kan være farlig. Og folk skjønner ikke helt hva det er og slite. Bare for du har en tung uke psyksik, betyr det ikke at du sliter med deprisjoner. Men når du går rundt og har tre tunge år som du må slite deg imellom da er det snakk om deprisjoner.

Også får jeg den at det er BARE og oppsøke psykolog. Funka ikke for meg. Brukte et helt år på DPS som var bortkasta. Så det er vanskelig og fine rette behandlinga også når psykologen din ikke helt skjønner hva du sliter med heler.

Hanna

06.08.2017 kl.22:47

Tusen takk for et fint innlegg Jessica. Har slitt med angst og depresjon i flere år, og det var en forferdelig tid i livet mitt. Etter mange samtaler med psykolog, knallhard jobbing og ikke minst flere år, er jeg frisk. Evig glad for det, og kunne ikke vært mer enig i det du skriver.

07.08.2017 kl.05:53

Men det er heller ikke noen grunn til å innta offerrollen. Jeg har vært psykisk syk i nesten ti år (tvangsinnlagt, selvmordsforsøk, mm), og er nesten frisk nå. Det er kanskje hardt å si at man skal ta seg sammen, men i mitt tilfelle har det vært det rette. Og hvis man tar tiden til hjelp er ofte mye gjort.

Jeg sier ikke dette gjelder alle, men jeg vil få fram at psykisk syke gjerne har et sterkere mentalt sinn enn mange andre. De vet det bare ikke selv!

Takk for at du tar opp tematikken :)

Dagsvermer.no

07.08.2017 kl.15:53

Du har så rett i det du skriver. Min trøst er å tenke at de bare ikke vet bedre. Mangel på forståelse...

Klem

Minrefleksjon

07.08.2017 kl.17:13

Veldig bra skrevet. Jeg satt her og irriterte meg over en kronikk (skrev om det på min blogg) av ei som uttalte seg om psyk lidelser og mener at mennesker blir stykket opp i ulike diagnoser. Hun glemte å nevne alle som får hjelp ved å ha noe på papire og en forklaring på hvorfor ting er som det er. Hun glemte også å nevne at før var det store mørketall og mennesker som slet fordi de hadde lærevansker. Og grunnen til at mennesker i større grad nå er stykket opp i diagnoser er fordi vi har en langt mere åpenhet om slike tabutemaer. Takk for at du skriver om noe så viktig.

Anine

07.08.2017 kl.20:05

Jeg har selv vært veldig psykisk syk, og har mer enn en gang fått høre det der. "Skjerp deg, du er voksen". Vel, jeg ville ikke akkurat ha det så jævlig. Jeg skjønner likevel at sånne ting kan dette ut av munnen på folk uten at det er vondt ment. Vi har alle en grense på hvor mye man tåler. Sånn som jeg, krangla og klikka totalt bare fordi noen "pusta feil". Det er vel ikke mulig å puste feil? Haha.. Når du hele tiden må være rundt en som klager på alt, gråter konstant, bare krangler og føler at alle er i mot en, da blir det slitsomt og uten å tenke seg om kan en sånn kommentar komme ut. Det er bare noe som detter ut, og de kan nesten skvette av at de sa det, haha. "Sa jeg virkelig det?" har andre ofte sagt til meg. Så jeg blir egentlig litt frustrert når folk skal ta helt av bare fordi noen kommer med en sånn kommentarer en gang i blant

Anine

07.08.2017 kl.20:12

Og før noen kommer med den at jeg da ikke kan ha vært ordentlig syk, så vil jeg bare si at JO, det var jeg. Innlagt, selvmordsforsøk, måtte ha hjelp til å dusje, psykolog 2 ganger i uken, hjemmetjenesten kom innom hver eneste dag, til og med på julaften. Istedenfor å feire jul med familie lå jeg 5 timer på gulvet på badet og gråt. Jeg gredde (?) ikke håret på flere mnd av gangen, bodde i joggebukse, dro ikke på jobb på flere mnd uten å gi beskjed (takk Gud for en fantastisk sjef som forsto og ikke ga meg sparken).

Birgitte Østby

07.08.2017 kl.23:13

Enig i det du sier, jeg fikk min angst diagnose i dag. Sosial angst...

07.08.2017 kl.23:34

TAKK!!

angsttvang

08.08.2017 kl.08:36

Hei

Flott skrevet! Jeg har hatt angstdiagnose i 14 år nå, og til tider mye plaget, men og lange perioder hvor alt er ok.

Jeg er veldig enig med deg når du sier at folk stiller diagnoser selv. Og det føler jeg øker ettehvert som fokuset i samfunnet på spykiske lidelser øker. Nesten som om folk ønsker å ha et navn på ting, for å vite hvilken bås de skal plassere deg i. Men sannheten tror jeg er mye mer kompleks enn som så. Det er mange som har angst for eksempel, men nesten ingen har det likt. Så her er det viktig at folk forstår at man ikke bare slenger ut begreper uten å ha peiling.

09.08.2017 kl.05:54

Hun over: Spykiske faktisk.

Anine

09.08.2017 kl.16:19

Anonym over meg: Hva oppnår du ved å kommentere det der? For alt du vet var det rett og slett en skrivefeil som kom av at hun skreiv fort. Uansett om det er tilfellet eller ikke, føler du deg bra når du rakker ned på en person på den måten? Du kan ikke være veldig gammel..

10.08.2017 kl.05:46

Ja, jeg skjønte det var en skrivefeil. Poenget mitt var at det var en morsom skrivefeil - ikke at jeg ville gjøre narr av noen. Kjempegøy at man må bli arrestert for alt i kommentarfeltene nå til dags...

Er veldig ung, jeg. 26 år gammel medisinstudent!

Anine

10.08.2017 kl.20:59

Okei, men da er det jo greit. Greia var at det lett kunne se ut som at du ville gjøre narr av personen, ved å skrive det sånn som du gjorde. Håper du skjønner hva jeg mener

12.08.2017 kl.05:40

Jeg skjønner! Takk :)

Skriv en ny kommentar

hits