DET HANDLER IKKE OM PENGER

 

……Jeg vet egentlig ikke helt hvor jeg skal begynne? 

Jeg blogget en del før jeg startet å tjene penger på det. Så forklar meg gjerne den som kan: Hvorfor i all verden skulle jeg gidde å gjøre det da, når det ikke var noen slags økonomisk gevinst for meg å utlevere informasjon om meg selv, familie og Leo? Kan det mulig tenkes at det faktisk er sant at jeg blogger fordi jeg ønsker å hjelpe andre som er i samme situasjon? 

Det vil i hvert fall virke naturlig ettersom bloggen var oppe lenge før penger i det hele tatt var et tema. Selv om jeg lå på topplisten. Å si noe annet vil jo faktisk være ganske absurd? Og i tillegg, Jeg mener, det finnes tusenvis av ung mor bloggere der ute – de aller, aller færreste tjener noe på det. Hvordan forklarer vi at disse mødrene blogger? Fordi de liker det? Fordi det er en koselig hobby å ha? Med en gang det er penger inne i bildet så blir det plutselig hovedfokuset for veldig mange, og det er det jeg synes er så trist. Det erikke hovedfokuset for meg.

Jeg skal faktisk være helt ærlig med dere: Jeg skulle hatt fryktelig mye mer penger for å blogge om livet mitt, om det faktisk handlet kun om penger. Å blogge har for meg blitt en stor del av hverdagen, noe jeg ser frem til å gjøre hver dag. Det å få så mye tilbakemeldinger fra unge jenter som har lest historien min og som føler den er til hjelp når de møter fordommer som unge mødre, gjør det meg så mye lykkeligere enn når jeg ser at jeg har fått lønn i slutten av måneden.

Jeg er fryktelig glad i å skrive. Det startet som en liten hobby, men det utviklet seg. Jeg kan virkelig ikke se at andre som har hobby de elsker (men som de også tjener penger på) blir beskyldt for å gjøre alt kun for pengenes del, så hvorfor gjøre det med meg? 

Aldri i verden om jeg ville viet et helt blogginnlegg til dette om det ikke skulle handle om at enkelte skriver offentlig at jeg selger barnet mitt. Hvis bloggen min i det hele tatt fortsatt eksisterer når Leo er voksen (for helt ærlig folkens, det vet vi jo ikke?!) så vil jeg at han skal vite at jeg avkrefter alle stygge rykter omkring han. 

Men «Å selge barnet sitt?» Hva betyr egentlig det?

Det første jeg ser for meg er at noen gir bort barnet sitt for penger, for det er jo det salg sånn sett betyr – men jeg er jo ikke dum som et brød, og kan (hvis jeg legger godviljen til) forstå hva dere mener når dere skriver dette, selv om jeg synes det er en fryktelig stygg tone å ta i utgangspunktet. Hvis jeg noen gang skulle ønske å starte en saklig debatt omkring noe jeg synes var viktig og interessant, så ville i hvert fall jeg sørge for at jeg ikke virket bitter i utgangspunktet ved å være uhøflig og å skrive i en stygg tone. Men det er kanskje bare meg?

Jeg tror et viktig poeng i denne saken er at jeg får like mye penger for å blogge om jeg skulle poste null bilder av Leo en måned, som om jeg postet 1000. Såfremt ikke 100% av leserne mine leser bloggen min kun for bilder av Leo, da. Noe jeg i grunn ser på som fryktelig usannsynlig ettersom jeg i gjennomsnitt hadde noen få flere lesere de månedene jeg ikke postet bilder av ham her inne.

Jeg velger å poste bilder av barnet mitt. Akkurat som at du kanskje velger andre ting som mor. Du velger kanskje å ikke kjøpe mobil til ditt barn før han eller hun er 13, andre velger kanskje å ikke gi mobiltelefon i det hele tatt. Noen mødre velger å skåne barna sine for alt som har med sosiale medier å gjøre, og andre velger å ikke gjøre det. Poenget er at det er valg man tar  som mamma (eller pappa) og at det skal respekteres uavhengig av hvor uenig du er i hva den andre moren velger å gjøre med sitt barn.

Ja, du kan være kritisk. Ja, du kan være uenig. Og det er helt greit. Det må vi tåle.

Men hvis vi skal kunne debattere og diskutere som voksne mennesker må det kunne være mulig å i det minste ha en hyggelig tone – til tross for at man ikke er enig i det hele tatt med hva andreparten velger å gjøre med sitt liv og sitt barn. Selv om det er helt utenkelig for deg å gjøre det samme som vedkommende. Det handler om å vise at man har respekt for hverandre uansett hvor uenig man er. 

Jeg elsker blogging, og det handler ikke utelukkende om penger. Klart er det utrolig kjekt å ha det som jobb (og dermed også økonomisk gevinst per nå) når jeg likevel er hjemmeværende i permisjon, men jeg ville aldri i verden blogget og utlevert så mye utelukkende på grunn av penger. Penger er ikke alt for meg.

23 kommentarer
  1. Hei! Må få si at du skriver virkelig godt, med reflektert innhold og god formidlingsevne! Og det er sjelden vare i en stor bloggverden! Hilsen norsklærer på vgs og mamma til en.

  2. Hei😄 tror det folk reagerer på er den unormale shoppinga di og hvor mye du legger ut om det…. Du shopper jo stort sett hver uke. Og hvordan får Leo brukt alt du kjøper???? Fredrik er lærling og de tjener ikke all verden, pluss at dere leier ei stor leilighet. Sikkert ikke så billig det heller. Og du kjøper jo ikke akkurat det billigste…. Vi er to voksne med gode jobber og to barn, men vi kan ikke kjøpe alt vi har lyst på😄 greit at du er topp blogger men du tjener ikke flere ti tusener i mnd…. Tror de fleste tror du eller Fredrik har noen foreldre som hjelper dere mye, selv om dette nok er noe du ikke vil innrømme😄

  3. Anonym: Hei!

   Nei, vi lever på vår egen inntekt i måneden 🙂 Jøye meg, hvorfor tror du at du vet dette bedre enn meg? Det er vel jeg som vet hvor mye penger jeg har i måneden og hvordan jeg kan disponere dem?

   Jeg får ikke gjort så mye annet enn å si sannheten, men du må gjerne si fra om du vet om en måte jeg kan bevise dette på? Bevise at vi lever på våre egne penger som vi tjener?

   Det kan tenkes at du bør spørre før du trekker konklusjonene dine, for jo, jeg tjener flere ti tusen i måneden. Blir litt provosert over at du kan fortelle meg hvor mye penger jeg har og ikke, det vet jeg vel best selv?

   Beklager om jeg virker litt krass i svaret mitt, det var ikke intensjonen min men du kan jo tenke deg selv om noen påstår at du ikke tjener dine egne penger for å forsørge deg selv og familien din, når du selv vet at du gjør dette. Det provoserer meg litt.

   Og nei, det folk reagerer på er ikke stort sett at jeg har mulighet til å shoppe en del til både meg selv og Leo. Jeg skrev dette innlegget på bakgrunn av at enkelte voksne mennesker skriver at jeg “selger barnet mitt” i full offentlighet på internett.

   “Tror de fleste tror du eller Fredrik har noen foreldre som hjelper dere mye” skriver du. Hvorfor sitter du med det inntrykket? Jeg lurer oppriktig altså, det var ikke et spørsmål som var stygt ment. Jeg ser sjeldent noen som påstår at jeg ikke tjener mine egne penger i kommentarfeltet eller andre steder.

   Nå håper jeg du vær så snill kan tro meg da, hvis ikke er jeg som sagt helt åpen til å bevise at vi tjener egne penger begge to og lever på dette 🙂
   Og et lite spørsmål til: Hvorfor i alle dager skulle jeg ikke ville innrømme det dersom jeg fikk alt av penger fra moren og faren min og foreldrene til fredrik? Hadde jeg ikke hatt noen problem med i det hele tatt, dersom det skulle være tilfelle. Noe det ikke er, og da skjønner du sikkert at jeg reagerer.
   Klem!

  4. D e du som faktisk e den voksne når man les komentara. Må nestn være flut for de eldre kjærringan som vet aalt at d e dem som blir barnsli og usaklig. Har sett d flere ganger i komentarfeltene.
   Uansett ganske frekt av den litt over her å bare annta å påstå at “du gjør sånn, du tørr ikke inrømme det, du har ikke egene penger, du tjener ikke sånn” for d vet vel egentli ingen noenting om! Når man sier sånnt til andre framstår man bare som en bitter kjærring som kansje egentli er litt misunnelig..?
   Stå på jessica, du er FLINK <3

  5. Kjenner ei som har svangerskaps permisjon fra skolegang, å hun får ikke flere ti tusen I mnd. Da må bloggingen være god betalt… Så skjønner I grunn at folk reagerer på pengebruken.. Selv om det ikke var det dette innlegget handlet om.

  6. C: Åh, tusen takk! Jeg reagerer selv veldig på mennesker som mener de kjenner meg selv og valgene jeg tar bedre enn meg. Jeg vet jo selv hva jeg har råd til og ikke, hvor pengene mine kommer fra, etc.. Det er ikke akkurat noe å diskutere da jeg sitter med fakta på akkurat dette selv.

   Setter pris på støtten! Klem <3

  7. Mamma til 3: Hei! Nå er det slik at jeg poster fra hverdagen vår her inne, så når jeg kjøper ting til Leo faller det meg naturlig å poste fine bilder og legge ut hva vi har kjøpt (dette gjør jeg for så vidt ikke alltid en gang)

   Jeg må bare spørre, skal jeg la være å legge ut bilder fra hverdagen vår av det vi kjøper til Leo, fordi vi har bedre råd enn veldig mange andre?
   For de eneste klagene jeg har fått på at jeg postet bilder av ting vi kjøper til Leo, er av en og samme person.

   Blogging er godt betalt, det er det ingen tvil om. Har jo vært mye oppslag om dette i media med tanke på at de største bloggerne har millioninntekter 🙂

   Jeg føler selv ikke at jeg overdriver med shoppingen, men siden jeg har mulighet til å kjøpe alt det Leo trenger (og enda mer til) så gjør jeg gjerne det. Hvem ville vel ikke gjort det dersom de hadde muligheten til det? Men det er slik jeg tenker 🙂

   Jeg har jo i tillegg vært veldig tydelig på i innleggene mine om økonomi at vi er fullt klar over at vi har mye bedre råd enn veldig mange andre unge foreldre, og at vi ikke tar dette for gitt – men heller setter pris på det og utnytter det på en god måte. Så jeg føler heller ikke at jeg lager et falskt bilde av hvordan det er å være ung mor ettersom jeg har gitt tydelig beskjed om dette flere ganger 🙂

   Klem

  8. Handle nok og om prioriteringer. Jeg er ung og ingen inntekt nå mens jeg er hjemme med mitt første barn, og vi lever på en inntekt. Jenta mi har alt hun trenger og mye mer, men det er fordi jeg har valgt å bruke det jeg kan på henne, og ikke meg selv. Så det at Jessica har råd til det hun kjøper trenger ikke å bety at hun tjener mye på bloggen, og uansett om hun tjener mye så må jo det bare være bra? Hun er jo faktisk en av de få bloggerne som kan å skrive, og er 100% ærlig!
   Stå på Jessica 🙂

  9. Kjære Jessica. Når skal du innse at du ikke trenger å bevise at du er en god mor for noen? Du skal ikke forsvare deg ovenfor de få bøtteknottene i kommentarfeltene som absolutt føler for å komme med dette. Tenk på dette. De bruker kanskje 2 min av på denne kommentaren, og fortsetter livet sitt helt vanlig uten å i det hele. Tatt TENKE over denne kommentaren noe mer, mens du bruker antagelig en del timer på å tenke over den, bekymre deg for å så bruke enda flere timer på å skrive et forsvarsinnlegg. Når skal du innse at det er kanskje 0.01% av befolkningen tar seg tid til å bry seg om dette her, når den eneste du egentlig trenger å bevise for at du er en god mor, er Leo. Det er bare han som sitter igjen med konsekvensene hvis du eventuelt da skulle ta noen dårlige valg. Det eneste som skjer hvis du fortsetter å prøve å forsvare deg selv i annen hvert innlegg, er at du heller bensin på bålet. Det er ingen som går rundt å genuint irriterer/bekymrer seg over mammasom16.blogg.no noe nevneverdig i hverdagen, nettopp fordi de har sine egne liv å bekymre seg for. Personlig tror jeg at den eneste som faktisk egentlig tviler på sine egne egenskaper som mor, antagelig uten grunn, er DEG SELV (som alle andre mødre også gjør). Så når du da får en liten kommentar på at du er en dårlig mor, så tar du det rett til deg. Er ikke smilet til Leo bekreftelse nok for deg til å se at dette ikke er sannheten? Etter å ha fulgt bloggen din en stund så har jeg ingen tvil om at du er en god mor, selv om du som alle andre mennesker i denne verden, ikke alltid tar de beste valg.

  10. Ane: Hei du!

   Jeg tror du har misforstått alt fullstendig.
   Dessverre er det mange som skriver offentlig på internett at jeg “selger barnet mitt” og da vil jeg gjerne forsvare ham, dersom du hadde vært i samme situasjon tror jeg du hadde forstått – har ingen verdens ting med at jeg ikke selv mener jeg er en god nok mor (Hvor i alle dager fikk du egentlig det fra?)

   Så det er greit at andre mennesker skriver fryktelig stygge ting om meg og barnet mitt, men når jeg en og annen gang tar han i forsvar fordi jeg er uenig i det som blir sagt – så heller jeg bensin på bålet?

   Jeg er fryktelig uenig i kommentaren din. Om det kun skulle være “0,01% av befolkningen som tar seg tid til å bry seg om dette” (da regner jeg med at du refererer til de som mener jeg selger barnet mitt for penger) så kan du umulig ha lest noe særlig kommentarfeltet mitt på bloggen og andre steder på internett hvor folk diskuterer og skriver om meg?

   “Så når du da får en liten kommentar på at du er en dårlig mor, så tar du det rett til deg. ” Nei, det gjør jeg ikke. Det at man velger å svare noen fordi man er uenig i hva som blir skrevet til seg trenger IKKE å bety at man tar det vedkommende skriver til seg.

   Fryktelig uenig i kommentaren din, men du har selvfølgelig rett til å mene akkurat hva du vil (Dette skriver jeg fordi når jeg sier meg uenig med noen som er uenig med meg i kommentarfeltet så mener enkelte at jeg ikke tåler kritikk, men dette handler kun om at jeg ikke er enig i hva du skriver, og derfor at jeg prøver å svare saklig og godt tilbake for å fremme mine synspunkter) Jeg tåler helt klart at du mener noe annet enn meg selv om jeg svarer 🙂

   ” Det er ingen som går rundt å genuint irriterer/bekymrer seg over mammasom16.blogg.no noe nevneverdig i hverdagen, ” Men hvordan vet du det egentlig? Det er vel kun jeg som merker om noen bruker nevneverdig mye tid på å irritere og skrive stygt om min blogg? Det er jeg som leser kommentarfeltene hver dag? Det er jeg som mottar meldinger, mail, og annet?

   Og selvfølgelig kan folk irritere seg mye over andre mennesker selv om de har egne liv?

   Jeg må bare få skrevet dette også: Min blogg er ikke bare skrevet for leserne mine, men også for meg selv. Hvis jeg føler for å skrive for å få ut noe, så gjør jeg det. 🙂

   Klem

  11. Jeg er enig med kommentaren skrevet av “Ane”. Du innrømmer det ikke, men du bruker så utrolig mye tid og energi på å bevise for alle at du er en god mor, om noen skriver noe negativt så tar det deg ikke lang tid å enten svare på kommentaren med ett kvasst og irritert svar, eller så lager du ett helt innlegg om det. Du har skrevet tidligere at du skulle slutte å svare de stygge kommentarene, du skulle bare svare de hyggelige, men nå er det jo bare de negative du bryr deg om?
   Du blir ingen bedre blogger, eller en bedre mor, av å skrive om det på nett, du blir det av å gjennomføre handlinger som beviser dette.
   Og jeg er enig i kommentarene som sier at du handler mye, for det gjør du, du handler utrooolig mye, og jeg lurer på hvor mye klær Leo egentlig har fått brukt av det du kjøper? Blir han pyntet opp og dollet med hver eneste dag? Går det en dag der han bare kan få sitte i body og en digg bukse eller noe, og slipper å sitte i bloggvennlig klær? For det virker ikke sånn.
   Og vær så snill, prøv denne gangen, å ikke svare på denne kommentaren, jeg gidder ikke gå inn å sjekke svaret ditt uansett, og det er nok nesten ingen andre som bryr seg heller.
   Problemet ditt er at du tar til deg ALL kritikk, som NEGATIV kritikk, enten det er konstruktivt eller ikke, så er det negativt for deg.. og du klikker helt i svarene dine og blir helt “la meg stille deg ett spørsmål”, osvosv. Konstrukiv kritikk må man tåle skriver du, men det er absolutt ikke det du gjør

  12. Er da vel lov til å “dolle opp” ungen hver dag? Hvis man har råd til det, så er det jo bare hyggelig å kjøpe fint tøy å ta på ungen 🙂 Selv elsker jeg å kle opp gutten min i masse flott tøy 🙂 Fint tøy kan også være behagelig og praktisk – trenger ikke være noen motsetning det! Gleder meg til å ta på han både bunad og dress i julen 😉 Han synes også selv at det er stas – står foran speilet og peker på seg selv og sier fin 🙂

  13. Guttemamma: Haha, åå! Så herlig 🙂

   Leo bruker ikke mye dolle-opp klær, jeg kjøper stort sett alt i bomull eller merinoull, så han er alltid komfortabel selv om han er “dollet” opp!

   Gleder meg til min skal ha på seg jule-antrekket sitt også 🙂

   Klem!

  14. Er veldig enig med Ane. Og synes det er synd at du Jessica tar det Ane skrev som kritikk,for jeg tror absolutt ikke at det var ment sånn. De aller fleste er vel noen ganger usikre på om det de gjør er godt nok for barna sine. Dersom en ikke kan innrømme det er en vel nettopp usikker 🙂

  15. Syns d va sykt rart at den shoppinga va d som ble trekkt fram her .. Å at du shoppe “for mye” ..? Ka e for mye? Nån kjøpe aldri nåt til seg sjøle eller andre å har kansje dårligere rå, nån har bedre råd å kan kjøpe mye, mens noen med enda bedre råd kansje lar vær igjen. D e ikke en fasit på ka som e for mye haha
   Vet ikke om d kommer av misunnelse, kjedsomhet eller tvangstanker om å pirke på alt men syns så mange av de komentaran her e så sinnsykt SÆR… Rett å slett suer sære folk
   Vis noen kjøper masse hver eneste dag og hadde brukt 1 mill i uka, så bryr vel strengt tatt ikke d meg..? Passe på min egen økonomi æ vertfall.
   Men de over har vel kansje så god styring på sin egen økonomi at de regner ut for andre også av kjedsomhet? Hahah åh
   Man må bare le!

  16. Enig med de som skriver over her, sammen med Ane. Har fulgt bloggen din siden du startet den, har selv en datter født 4 mars i år, vært spennende å følge de siden de er så tett. Det begynner å bli VELDIG kjedelig å lese innlegg på innlegg der du tar opp hva som har blitt diskutert i kommentarfelt og forsvarer deg selv og sønnen din, forstår at det sikkert er både irriterende og unødvendig å få sånn, men som blogglesere er det regelrett JÆVLIG kjedelig å lese om.
   Jeg som leser vil gjerne lese om hverdagen deres, og ellers helt vanlige ting. Overhodet ikke interessert i å høre deg drøfte kritikk, kommentarer eller lignende. Kan du ikke prøve å holde det i kommentarfeltet? Er noen nysgjerrige på hva andre mener og hva du svarer så kan man lese det der..

  17. Veldig enig med Ane!! Hvis du fortsetter slik du gjør nå,så tror jeg det kun er snakk om tid før lesertallene daler. Rart du ikke skjønner det selv,Sorry mac,men det kommer nåkk av alderen,litt sånn utenfor din fatteevne,hjernen din er jo ikke ferdig utviklet enda faktisk,slik er det bare….om noen år kanskje 🙂

  18. Enig – ull er gull 🙂 Hust&Claire har masse fint i både ull og bomull som man kan kle smågutter i 😉 Masse fint i skjorter også! Her får han litt voks i håret sitt når vi skal i selskaper 🙂

  19. Jeg bryr meg ingenting om denne kjøpinga, jeg forventer meg ikke mer av en jentunge på 17 år, mor eller ikke. Det jeg reagerer på er at Jessi bor sammens med en fyr som hun liksom ikke er sammen med og han fikk til og med en egen blogpost hvor han svarte på spørsmål. Det er så trist hvordan du desperat prøver å tviholde på en tilværelse som ikke lenger er holdbar for å tjene penger, bloggen er reine sosialpornografien.

  20. Ikke bry deg om hva andre folk mener om deg! Det er lett å si/skrive! Men jeg mener det virkelig! ❤️ Tomlene opp til deg!

  Legg igjen en kommentar

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg