DET ER ALT FOR TABU!

Jeg føler jeg vil skrive litt om eksponering av barn i dag. Jeg føler veldig mange mammabloggere egentlig ikke sier som mye om dette temaet, og det synes jeg er litt dumt. Jeg tror det er viktig å vise at man reflekterer rundt det, og at man har tatt et valg man har tenkt grundig gjennom.

Aller først:

Heldigvis er det ikke slik at bare man skriver blogg, så MÅ man dele absolutt alt. Det er nettopp det som er så fint med å skrive blogg – man kan velge selv. Er det noe du helst ikke vil dele? OK, da deler du ikke det du ikke ønsker å dele og omvendt. Det er helt opp til en selv og selv om jeg poster bilder av sønnen min for offentligheten på sosiale medier, så betyr vel ikke det på noen måte at han ikke har et privatliv. Så sort hvitt går det vel egentlig ikke an å tenke.

For privatliv har både samboeren min, sønnen min og jeg til tross for at jeg skriver en blogg. Ofte når jeg skriver om dagen min på bloggen deler jeg kanskje bare noen få prosentandeler av hva vi har gjort samme dag. Jeg deler aldri intim eller sensitiv informasjon om sønnen min, og det har vært uhyre viktig for meg å unngå.


“Men tenker du ikke på pedofile? Du vet at du utsetter barna dine for pedofile når du utleverer dem på bloggen din? Stakkar!”

For å sette det helt på spissen: Skal man alltid unngå pedofile, må man jo faktisk gjemme seg inne resten av livet. Jeg vet ikke med dere, men det høres ikke ut som et godt liv i mine ører.

Dessuten minner denne problemstillingen meg svært mye om dette med at kvinner skal måtte dekke seg til for å unngå å ikke tiltrekke seg menn som kan voldta dem – Prinsippet er jo faktisk det samme. Man skal ikke begrense hva man gjør i livet sitt i frykt for at noen skal eksempelvis voldta deg eller at pedofile skal få tak i deg. Selvsagt kan det være gunstig i mange tilfeller å ta forhåndsregler ved å ikke “invitere inn” verken voldtektsmenn eller pedofile, men vi skal ikke fokusere på å skape flest mulig forhåndsregler, vi skal fokusere på å få ut til alle i hele landet vårt at pedofili og det å voldta jenter fordi de “bare” har på seg shorts og topp, på INGEN måte er greit.

Jeg kommer ikke til å stoppe å poste bilder av sønnen min i frykt for at pedofile skal se bilder av ham. Den oppmerksomheten fortjener de ikke en gang. Vi er alltid i en risiko for at pedofile skal se barna våre, hver eneste gang vi går ut av døren med dem fra hjemmet vårt. Og selvfølgelig ønsker vi å skjerme barna våre så godt vi bare kan for disse syke menneskene, men siden den risikoen alltid vil være der – Uavhengig av om du poster bilder av barna dine på internett eller ikke – Så synes i hvert fall ikke jeg at vi skal la alle valgene våre styres av hvorvidt noen pedofile noen gang kan se barna våre. For uansett om du aldri poster bilder av barnet ditt på Internett, så er det alltids en risiko for at noen pedofile får øye på dem ute på gaten. På stranda. På vei til skolen. Hvor som helst så lenge det ikke er hjemme i huset ditt.

Så kan vi jo diskutere i all evighet om forskjellen mellom virkelighet og bilder på nett, og at bilder blir noe annet – Men jeg kan jo faktisk begrense hva jeg legger ut på bloggen min av sønnen min i form av bilder, i mye større grad enn hvordan man kan begrense barn med egen vilje i virkeligheten. Eksempel: Jeg kan sørge for at bildene jeg poster av Leo alltid er ordentlig tatt og at han er anstendig kledd og ser ordentlig ut. I virkeligheten kan barn begynne å gjøre mye rart. Hovedpoenget er vel at vi ikke skal la våre valg styres av syke mennesker som kan finnes over alt. Både på nett og i virkeligheten.

Og så får vi mammabloggere ofte den klassiske “Barnet ditt kommer til å bli mobbet på skolen!” Disse menneskene sikter da til at barna våre kommer til å bli mobbet på skolen eller senere i livet på grunn av det vi har postet på bloggene våre av enten bilder eller informasjon om barnet.

Dette synes jeg i grunn faller på sin egen urimelighet. Alle mødre og fedre har som foreldre et ansvar for at barna våre ikke skal mobbe andre barn. Så hvis du ikke har klart å lære barnet ditt det, synes jeg i grunn du som forelder har sviktet mye mer enn jeg noen gang kommer til å gjøre ved å ha skrevet en mammablogg.

Dette med at bloggere får gjennomgå så til de grader i både media og fra privatpersoner fordi de velger å eksponere barna sine, synes jeg i grunn er litt rart med tanke på hvor mange som gjør ting som er mye mer bekymringsfullt. For selvsagt er det ting som ikke egner seg på nett til evig tid, dette tar jeg høyde for når jeg tenker over hva jeg synes er greit å dele med dere på bloggen, og hva som ikke er fullt så greit. 

Jeg har mange venner på Facebook, og der ser jeg ofte mye rart som postes. Fyllabilder av foreldre til barn i skolealder er en gjenganger. Statuser som avdekker mye intim informasjon om barnet til vedkommende som poster statusen, og som tydelig ikke er avklart med barnet først om det har vært greit å dele dette med hele Facebook – er også en populær variant. Og hvor er kritikken rettet mot disse menneskene? Jeg ser det hagler inn kritikk mot meg og andre mammabloggere, men er ikke dette i aller høyeste grad verre enn bilder postet på internett av sønnen min hvor han smiler og leker med lekene sine? 

For all del, jeg respekterer at noen foreldre ønsker å dele mer om sine barn/sine liv enn det jeg gjør på sosiale medier. Men jeg tror det er viktig at man forstår omfanget av hva man legger ut, og enkelte ganger når jeg ser slike bilder og statuser bli postet på sosiale medier, så har jeg av og til mine tvil om at disse menneskene egentlig har reflektert rundt sitt valg. Men hva vet vel jeg, jeg tenker vel bare i grunn at det et lurt å opplyse om nettvett slik at alle kan ta et valg de med størst sannsynlighet kan stå inne for i ettertid.

Jeg holder meg slavisk til regler jeg har satt med hva jeg synes er greit å dele for offentligheten på sosiale medier av barnet mitt. Ingen nakenbilder. Ingen bilder av Leo slik dere ikke kunne sett ham på gaten. Ingen intim informasjon. Og ingen informasjon som jeg på noen måte tror eller føler det er sannsynlighet for at han kan ta skade for i ettertid.

Det vil alltid være en liten sjanse for at Leo ikke likte at jeg postet babybilder av ham på mammabloggen min. Men når jeg følger restriksjonene jeg har satt, føler jeg at denne sjansen er satt til et minimum. Personlig ville jeg blitt utrolig glad om min mamma hadde hatt så mange flotte bilder av meg fra mitt første leveår som jeg hadde hatt muligheten til å se tilbake på hele livet mitt, men siden jeg ikke vet 100% sikkert at Leo vil like det like godt, er det viktig for meg å ha noen regler jeg forholder meg til når jeg skriver på bloggen min om ting som omhandler ham.

Leo kan ikke velge å bli postet bilder av her inne. Men jeg føler selv jeg gjør det på en skånsom og fin måte. Blogginnleggene som omhandler om dagene vi har sammen blir ofte veldig hverdagslige, typ “I dag har sønnen min lekt og vi har kost oss masse” Jeg ser virkelig ikke at det er noe galt i noe så uskyldig som at vi har kost oss hjemme sammen, for eksempel. De fleste foreldre gjør vel det med barna sine når de er i mamma og pappa permisjon. Det er ikke noe som blir flaut, i mine øyne. 

Og selvfølgelig, det kommer til et stadie hvor alt blir flaut, nemlig i tenårene. Men jeg husker selv at jeg synes det var flaut å i det hele tatt gå alene på gaten når jeg var 13, så da føler jeg virkelig ikke at det er rett å ta utgangspunkt i den alderen når jeg sier at jeg selv føler jeg ikke poster noe som sønnen min kommer til å synes er flaut.

Skal vi som foreldre alltid ta avgjørelser for barna våre basert på om de kommer til å synes det er flaut når de blir tenåringer, ja, da blir det fryktelig få avgjørelser som er akseptert å ha tatt for barna når de en gang var små.

For å avslutte det hele: Ja, jeg eksponerer barnet mitt i blogg.

Og ja, jeg er verdens beste mor for barna mine selv om jeg tar et valg som kanskje er annerledes enn hva du ville gjort og hva du mener er best for meg.

Tusen takk for at du leste, ha en super onsdag!

27 kommentarer
    1. Anonym: Slik jeg har forstått det er det flere som poster bilder av barna sine på Internett og sosiale medier, enn de som ikke gjør det. Er alle disse mødrene og fedrene ikke verken reflekterte eller modne etter din mening? Blir jo ganske mange etter hvert. Tenker det er fint å kunne akseptere at vi har forskjellige meninger, men at det ikke betyr at verken du eller jeg ikke finnes modne.

    2. Alltid ska någen kommentera någe tragiskt som at Jessica kje e moden eller reflektert, hadde hu kje vert moden hadde kroppen hennes aldri godtatt at hu blei gravid, å hadde hu kje vert reflektert hadde hu aldri vert der hu e idag:)

    3. Jeg skjønner godt at du vil vise frem det du er mest stolt av i hele verden. Jeg legger også ut bilder av min sønn på nettet, det er fordi jeg er så stolt av han! 🙂

    4. Dette har jeg å tenkt på mange ganger, at du aldri deler intim info og bilder av Leo. Du er veldig sikker på morsrollen og jeg vet at du kommer til å være en fantastisk mamma når Leo og den lille i magen blir eldre og har forskjellige problemer og ting de trenger å prate om og at du alltid vil være klar med masse kjærlighet og gode klemmer. Og det er det som faktisk betyr noe, ikke om man legger ut bilder eller ikke. Jeg tenker å en del på all kritikken mammabloggere får om de legger ut feks lettkledde bilder, men alle andre som også legger ut sånne bilder kommer jo muligens til å bli mamma en dag selv. Veldig bra skrevet!

    5. Jeg tenker vel det er en sak som man får bedømme selv. Personlig synes jeg ikke det hadde vært greit om min mor hadde publisert bilder av meg og skrevet om meg på Internett. Mye pågrunn av det yrket jeg har valgt og hva slags type mennesker jeg er i kontakt med i løpet av dagen. Da hadde det ikke vært noe kult for meg. Men det jo individuelt. Like som at mesteparten av det vi gjør er individuelt om hva vi tenker om det eller ikke.

    6. Det blir ikke noe mer annerledes å legge ut bilder på en blogg enn på instagram, Facebook, Twitter eller snapchat. Jeg vet ikke om jeg noen ganger kommer til å starte blogg, men hvis jeg gjør det så kommer jeg til å legge ut bilder av barnet mitt. Jeg vet noen bloggere som rett og slett tjener penger på barna sine, men du Jessica er ikke en av dem i mine øyne<3

    7. Anonym: Jeg så videoen hennes, men har ikke tatt noe fra henne nei 🙂 Dette temaet har jeg jo skrevet om to ganger tidligere også, om du ser i arkivet mitt. Betyr det at hun har tatt ideen fra meg? Nei, selvfølgelig ikke.

      Å skrive om samme tema er noe mange bloggere gjør, det skjer veldig ofte. Helt umulig å unngå av og til 🙂

    8. Synes det er flott du tar det opp og forklarer så grundig, istedenfor for de mammabloggerene som bare sier “jeg eksponerer barnet mitt fordi jeg vil det”, og ikke gir noen ordentlig grunn når de blir spurt om det. Er flott at du har tenkt nøye gjennom det, og er forsiktig med hva slags type bilder du legger ut! 🙂 Hadde jeg hatt barn hadde jeg nok ikke lagt ut bilde på hverken blogg eller facebook, men det hadde vært mitt personlige valg, og jeg respekterer valget ditt! 🙂 Håper du får en fin dag! <3

    9. Vidre kommentar til det jeg sa tidligere så regner jeg vel at om det kommer en dag der Leo skulle vise de minste antydninger til å ikke ville bli tatt bilde av eller noe lidende så er du jo et oppegående menneske og ville ikke gjort det.

    10. Amanda: Selvfølgelig! Om Leo noen gang forteller oss at han ikke ønsker å bli tatt bilde av, så slutter vi med det tvert 🙂 Det er helt sikkert og visst.

    11. Gunvor: Så utrolig fint at du synes det! Det var også tanken min. At dere fikk greie på hva jeg tenkte omkring det og at det faktisk er noe jeg har tenkt nøye gjennom. Respekterer selvfølgelig valget ditt også, og forstår det veldig godt! <3

      I lige måte <3

    12. Veldig reflektert, og bra skrevet.
      Kan du skrive et innlegg om dine tanker rundt flykningkrisen/flykningbarna, og hva du mener om hele situasjonen?

    13. Så det at andre legger ut bilder av sine barn gjør det greit for deg å legge ut bilder av dine? For en tankegang. Ikke skyld på andre, det det du som har tatt valget med å eksponere din unge, for betaling, på en offentlig blogg. Der tusener ser han.
      Ja, mange legger ut bilder på FB, men de aller fleste har begrensninger på hvem som kan se bildene, det er derfor stor forskjell på å legge ut et bilde for slekt og venner og å legge ut et bilde for hele offentligheten.
      Jeg tror nok ikke at han vil bli mobbet for de bildene du har lagt ut av han, det er helt greie “skrytebilder” av en nydelig gutt. Derimot så tenker jeg at han kan få “problemer” med de bildene du har lagt ut av deg selv når han kommer i tenårene. Ungdom kan være tøffe mot hverandre, og hvem liker å få slengt bilder av “hot mama” i fjeset?
      Bilder som er lagt på nett blir dessverre bli liggende til evig tid, uansett hvor mye en selv sletter.
      Men du har gjort sitt valg, så da regner jeg med at du har tenkt gjennom det å eksponere familien offentlig for betaling.

    14. Jeg synes det høres ut som du har tenkt gjennom problemstillingene som oppstår ved eksponering av barn på nett. Det er viktig å ikke være ukritisk, og nettopp ha et bevisst forhold rundt dette, og det virker det som du til en viss grad har.
      Det sentrale er imidlertid nettopp det at barnet ikke selv kan velge hvorvidt bildene skal legges ut eller ei. Han er for ung til å ha et bevisst forhold til dette og å vite hva det innebærer at bilder ligger på nett. Desto eldre han blir, desto mer vil han også forstå. At et barn i en alder av for eksempel 5 år samtykker til at bilder legges ut på en blogg, og at han kanskje til og med synes oppmerksomheten han får som følge av dette er gøy, innebærer nødvendigvis ikke at dette står ved lag når sønnen din fyller 10 eller 12 år.
      Som du selv skriver vil de fleste valg foreldre gjør kunne bli upopulære i tenårene. Det er en risiko som alltid vil være til stede. Men da er det viktig huske på at enkelte av valgene man gjør på vegne av barnet vil være mer synlig og mer permanente enn andre; slik som denne bloggen her.
      Du har kanskje selv lest gjennom gamle blogginnlegg og reagert på det du en gang la ut? Kanskje valgene du tok for noen år siden ikke var så gjennomtenkte som du den gangen selv følte, og kanskje du i ettertid blitt mer bevisst på nettopp dette og gjør andre valg nå. Forskjellen er imidlertid nettopp det at det var valg du tok på vegne av deg selv. Ikke på vegne av andre.
      Jeg ser ikke noe galt i bildene du legger ut av barnet ditt. Og jeg synes det er svært bra at intime detaljer om barnet utelates fra bloggen. Og til syvende og sist er du/dere som er foreldre (og verger) som har rett til å ta valg på vegne av barna, da de ikke kan gjøre dette selv. Du har tenkt gjennom dine valg, og du gjør det du mener er rett for din familie. Ingen andre kan bestemme at dere skal velge annerledes, men det vil alltid eksistere meninger rundt nettopp dette temaet. Noen vil imidlertid være utrolig mye mer usaklig enn andre, og slik vil det dessverre alltid være.
      Stå på videre!

    15. Hva med Leos fremtidige yrkesvalg? Du vet at ved å være en offentlig person begrenses mulighetene dine. Tenk om han feks drømmer om å bli fengselsbetjent, men siden hans mor som 16 åring ville dele livet hans på nettet mister han desverre den muligheten. Har du tenkt på slike situasjoner?

    16. Anonym: Livet hans blir ikke delt i så stor grad på min blogg at jeg ser på dette som bekymringsfullt, altså. Men at det er flere bloggere som gjør det ser jeg ikke bort i fra 🙂

    17. Dette med ekstrem eksponering av barn er en trend som har vokst frem i nyere tid som vi enda ikke kan si konsekvensene av. Personlig hadde jeg ikke gjort det. Det jeg derimot ikke helt forstår er at du på samme blogg som du eksponerer sønnen din, legger ut lettkledde bilder av deg selv på. Dette gjør at han blir knyttet til de bildene. Det derimot kan absolutt få konsekvenser for han og kan selvsagt også være pinlig for han.

    18. Jeg er imot å legge ut bilder av barn fordi de ikke kan bestemme selv. Du sier at hvis han ikke ønsker at du legger ut bilder av han når han blir eldre så stopper du. Hvorfor ikke vente til han faktisk kan ta den avgjørelsen selv? Hvorfor er det så viktig å vise han fram? Han er en utrolig søt gutt og du legger ikke ut “gale” bilder. Forstår helt klart at du er stolt, har selv en sønn som er 2 mnd eldre enn din og han er alt for meg. Så jeg tenker vel motsatt av deg der at siden han betyr mest for meg ønsker jeg å ikke bevisst sette han i en situasjon han KAN mislike senere. Hvorfor skal jeg ta sjansen? Selvom jeg ikke viser han frem betyr det ikke at jeg er mindre stolt. Prøver ikke å sette meg selv i et bedre lys enn deg, men vise min tankegang. Du har også fortalt at det er liten sannsynlighet at folk i klassen hans kommer til å søke opp den nedlagt mammablogg. Her ønsker jeg bare å påpeke at jo mange gjør slike ting. Har flere i klasser jeg har gått i oppgjennom tiden vært vitne til slikt. Det holder at mor til det andre barnet forteller at hun vet hvem du er fra denne bloggen og så er sirkuset igang. Her selv fant folk i klassen ut at læreren var tidligere pornoskuspiller. Sikkert noe hun angra på og hadde lagt bak seg, men unger er råe på Internett og fant dette uten problemer. Teknologien forandrer seg også med tiden og er stor sjanse for at det blir enda lettere å finne tilbake gamle ting. Syns det bare er synd du følger strømmen framfor å kunne stått litt opp for han og ikke satt han i en situasjon hvor ting KAN slå tilbake på han som eldre. Vet sjansen er liten, men den er der forde.. Grunnen til at jeg starta å lese bloggen din var faktisk fordi du sjerma sønnen din, men fortsatt klarte å ha en mammablogg 🙂

    19. Applaus til deg med kommentaren den 21 kl 1340!. Vel talt og godt og sant skrevet!
      Jessica, du virker som ei real og oppegående jente og mamma! Selvfølgelig skal du leve livet ditt slik du ønsker. Tro på vårs litt oppi moden alder med store barn at ting vi mente og sto for da de var små, forandrer seg etterhvert. Noen ganger tvert også faktisk! Om ikke så altfor mange år har du huset fullt av forskjellige meninger ta hensyn til! Lykke til med alt framover, unner deg og dine det beste!

    20. Du har mange gode poeng i dette innlegget, Jessica! Heier på deg!
      Angående kommentar 21 kl 1340, vil jeg nevne at det kanskje er et større problem at foreldre ikke lærer barna sine om god og dårlig bruk av Internett. Internett åpner for enormt mange muligheter og må brukes med omhu. Å drive dektektivarbeid for å “finne noe på noen” vil jeg påstå er feil bruk av Internett, noe foreldre bør lære barna sine. Men skulle informasjonen dukke opp, bør foreldre også ha lært barna sine om konsekvenser. Hva kan skje dersom det blir spredt og hva kan dette gjøre med vedkommende? Altså ligger ikke problemet, i disse eksemplene, i selve informasjonen som blir funnet, men hvordan den blir brukt av personen som finner den. Blir den brukt for å spre kvalme og til mobbing, er det foreldrene til disse barna som “er råe på Internett” som bekymrer meg, ikke bildene i seg selv.

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg