SLUTTE Å POSTE BILDER AV BARNA?

I dag har Aftenposten skrevet en artikkel om bloggerbarna som jeg er delaktig i. Faktisk var jeg vel den eneste mammabloggeren/foreldrebloggeren som gladelig stilte opp til intervju og svarte på noen spørsmål, av alle mammabloggerne som de kontaktet. Ganske utrolig, spør du meg. Jeg vet ikke om andre bloggere som eksponerer barna sine sine leser min blogg i det hele tatt, men helt ærlig: Har man ikke har noen problemer med at man eksponerer barna sine, så bør det vel strengt tatt ikke være noen problem å svare på noen spørsmål omkring det heller?

Her er et lite utdrag av intervjuet:

«Jeg får ofte høre at barna mine kommer til å bli mobbet, eller at jeg fratar dem retten til privatliv» sier Jessica Enerberg.

18-åringen bor i en enebolig i Larvik med barna Leo og Noah og står bak bloggen «mammasom16». Den leses av 7.000 til 10.000 lesere daglig, og Enerberg er vant til å få kritikk. Likevel er hun en av ytterst få mammabloggere som tar telefonen og er villig til å svare på spørsmål.

– Hva svarer du til kritikken?

«At alle foreldre har et ansvar for å lære barna sine at mobbing ikke er greit – uansett. Og når det kommer til privatliv, så er det veldig få prosentandeler av livet vårt som kommer ut på bloggen. Det er utrolig lite av alt jeg gjør, som kommer ut. Barna har i aller høyeste grad et privatliv selv om jeg skriver blogg.»

Enerberg synes det er urettferdig at kritikken alltid rettes mot bloggere, og påpeker at hun daglig ser bilder fra «vanlige» foreldre på sosiale medier som hun aldri ville lagt ut selv.

«Det er så mye ukritisk eksponering der ute at diskusjonen heller burde gjelde foreldre generelt. I stedet er det blitt en slags heksejakt på bloggerne. Det er åpenbart at mange ikke tenker over hva de legger ut, noe jeg som mammablogger derimot er nødt til å reflektere rundt daglig.»


Jeg har tidligere gått ut og sagt at jeg har regler som går på hvilke bilder av barna som kommer ut på sosiale medier. Disse innebærer blant annet at barna alltid skal være påkledd, rene, og ikke i sårbare situasjoner. For et halvt år tilbake i tid, fikk jeg tilbakemelding på at tre av bildene jeg tidligere hadde lagt ut på Instagram, som var av Leo hovedsaklig da han var baby, faktisk ikke stemte overens med kravene jeg har sagt at jeg skal ha til bildene jeg legger ut av barna. To av bildene var av han i bleia, et av dem med ansikt synlig. Og ett av bildene var av han i et badekar. Sistnevnte var ikke noe mer enn ansiktet og skuldrene synlige, for da ville det nok aldri sett dagens lys i det hele tatt, men jeg merket likevel at det var ubehagelig at jeg faktisk hadde lagt ut disse bildene, selvfølgelig med de beste intensjoner – men likevel synes jeg ikke det er greit i dag. 

Jeg legger meg fullstendig flat for dette, og dette beviser jo at man alltid bør stille seg selv spørsmål før man poster bilder av barna sine. Hva vil jeg si med dette bildet? Ville jeg synes at det hadde vært greit dersom dette bildet var av meg? I dette tilfellet har jeg rett og slett begått en feil og det beklager jeg veldig for. Dette er mitt ansvar, og jeg tar massiv selvkritikk. Til mitt forsvar kan jeg vel egentlig bare si at det er få mennesker som går hele livet uten å gjøre en eneste feil, og at det for meg er det viktigste at man sørger for at man ikke gjør samme feil to ganger. Dere kommer ikke til å se slike bilder av barna igjen. Jeg kommer ikke til å slutte å poste bilder av barna. Men jeg kommer alltid til å være bevisst på hva som publiseres, og det i enda større grad fremover nå.

Takk for at dere leser, og ha en fin søndag ♥

19 kommentarer
  1. Spør deg selv et spørsmål : ville jeg synes det var greit at mine foreldre tjente penger på å legge ut bilder av meg som barn?
   For det er det folk reagerer på når det kommer til bloggere – barn blir en inntektskilde, og det er ikke bra.

  2. Klart du tjener penger på bildene av barna dine. Det kan du ikke nekte på. Det er jo i hovedsak bildene av deg og barna du tjener penger på. Om du hadde sluttet å poste bilder og bare skrevet tekst, så hadde du nok ikke hatt noen lesere lengre. Klart folk vil ha tekst og bilder, men om man måtte velge er det jo bilder folk vil ha. Så at du tjener penger på barna dine, det kan du dessverre ikke nekte på.

  3. Jeg trur at mange har hysteri på det pga barneporno saker og slikt. Men jeg mener at vis man legger ut bilder av barn på kled, og ikke barn som er naken og i bleie så burde det ikke være farlig.
   Vis noen klarer og sexifisere bilder av et i kjole eller skjorts så er det noe mer galt med dem. Og de burde ta seg en sjekk.
   Jeg skjønner folk vil dele bilde av barna sine, men kanskje tenke litt over hva disse bildene viser.

  4. Så bra at du har reflektert rundt disse tingene synes jeg 🙂 Folk må få velge selv hva de vil legge ut av barna sine, og ikke få klager verken fordi man legger ut eller fordi man ikke gjør det 🙂

  5. Jo, du tjener penger på å poste bilder av barna dine. De, sammen med noe tekst er det som utgjør inntekten din. Teksten alene er ikke nok til å fenge lesere.

  6. Jeg leste bloggen før hun begynte å vise bilder av Leo, for teksten. Ikke tro at alle bare glor på bilder, personlig sluttet jeg med billedbøker på barneskolen 😉

  7. Birte: ja du leste bloggen før hun fikk Leo, og da tok hun bilder av seg selv som gravid. Uten disse bildene av henne ol.(bare tekst) hadde du neppe giddet å lese bloggen. Er ingen som har en blogg med høye seertall med bare tekst. Bildet og tekst er det som tilsammen utgjør en blogg. Og hun tar bilder av barna sine, ergo hun tjener penger på barna sine.! Ikke noe galt i dette, men blir fordumt å nekte på fakta.

  8. Virker som denne debatten glemmer et viktig poeng!! Teksten!! Det et snakk om bilder hele tiden, men vel så ille er jo all informasjon som ligger der ute.
   Når jeg googler mine egne barn så kommer det opp kanskje 1 eller 2 treff. Fra bursdagshilsen i lokalavisa og en link til en liten artikkel en av de var med på i forbindelse med noe de gjorde på skolen. Thats it.
   Googler man bloggerbarna så er det hundrevis, kanskje tusenvis av treff. Dette må de stakkars barna leve med resten av livet.
   Tenk når de blir ungdommer. Hvem har ikke googlet gutten eller jenta de er forelsket i? (Ja i voksen alder også), da ligger hele barndomshistorien medfølgende mamma og pappa s private “drama”. At bilder har blitt misbrukt, at pedofile har lagt igjen kommentarer…osv osv…
   At dere tør. At dere ikke skammer dere over å ta fra barna deres retten til et privatliv?? Slutt mens leken er god!! Det er ikke verdt det!!
   Hvis du er så glad i å skrive så for all del, skriv i vei! Men hold barna dine utenfor! De har ikke bedt om dette.

  9. Birte, det er klart at du leste bloggen før også….. fordi det var “spennende” å lese om en 16 åring som skulle bli mamma.

  10. Synes uansett det er ditt valg, synes ikke du legger ut bilder som kan misbrukes av andre, du er veldig flink til og velge bilder, jeg selv er også veldig nøye på hva jeg legger ut av min, har blitt skjeldere nå fordi han rett og slett ikke vil selv, men når han vil legger jeg ut bilde av han,selvagt fullt påkledd

  11. Jeg synes faktisk mammabloggerne er ganske flinke på å velge bilder av barna sine og skjermer dem ganske bra. Det er mye, mye verre med folk flest på Facebook og alt som legges ut der av unger. Foreldre er muligens noe korttenkte i sin stolhet over sine barn. 🙂
   Men man skal være forsiktig med barnehistoriene man legger ut…tenk på at avkommet blir tenåring en dag. Er det greit, det som står skrevet? Vil han/hun helst ha det vekk?
   Youtube er full av filmklipp der foreldre har filmet sine barn i de utroligste situasjoner..med hyl og sjokk og gudene vet hva. Sikkert morsomt for familien å se ungen vræle av glede over å få en valp eller en far hjem fra tjeneste i militæret et sted, eller at ungen har dummet seg loddrett ut på en eller annen måte.Men legge det ut på nett for å få masse visninger? Nei, det er ikke det samme å legge ut videoklipp av småunger som når ungdommer filmer seg selv og legger ut failures…en vesentlig forskjell.
   Samtidig må man vel også huske på at mennesker er veldig forskjellige, og det er ikke nødvendig å moralisere for mye på andres vegne. Og ihvertall ikke bedrive trakassering i kommentarfelt.

  12. Dette er ikke ment som noe kritikk, men mer et spørsmål i forbindelse med de kriteriene du har satt til hvilke bilder du poster av barna, for når jeg leste dette innlegget kom jeg på et innlegg du skrev for noen måneder siden. Innlegget ble postet 12 mars og hadde tittelen “Kun det beste er bra nok”.Her har du postet flere bilder av Noah i bleie, og også et bilde hvor Leo sin bleie er synlig. Har du noen forklaring på hvorfor du valgte å vike fra kriteriet om at barne alltid skal være påkledd når du postet dette innlegget? 🙂 Som sagt, ikke ment som noe kritikk, var bare litt selvmotsigende! God klem <3

  13. Fint at du har reflektert over det, men jeg håper en dag at du vil slutte helt. Jeg hadde faktisk gått oftere inn på bloggen hvis den var “barnefri” med tanke på bildene. 🙂

  14. Jeg døøøøør av kommentaren til Birte! You go girl!
   Og bare for å ha det sagt, så er det utrolig morsomt at folk kan sitte å være bastante på at “NEI! Du hadde så absolutt ikke lest denne bloggen hvis det ikke var for bildene!”
   Okei? Oooog hvordan vet du det? 😂 Pluss at det er ganske sneversynt å legge et ultimatum i form av “enten så legger du ut bilder av barna”, eller “så har du bare skrift å slutter å tjene penger på bloggen”. Det går helt sikkert fint an for Jessica å skrive om noe annet enn barna, å legge ut bilder av andre ting ☺️ Norge er et så fantastisk vittig land! Nå skal jeg ta kvelden, å håper dere alle får en god natt søvn å drømmer videre om hvor fantastisk fint vi har det i Norge når dette er det som skaper debatt 🙈

  15. Syns ikke det er no galt i å poste fine bilder av barn.
   Noen ganger har jeg sett venner av meg på fb eller i forslkellige grupper poste bilder av bare der jeg faktisk tenker det er litt på kanten. Som nakenbilder av barna (ja d er bare barn men forsatt litt…)
   Tenker så lenge man poster fine bilder så gjør det jo inenting. Og DET bestemmer jo foreldrene selv om de skal gjøre eller ikke, så trenger ikke andre legge seg oppi det.
   Kan ikke stenge alle i en boks å rope at det finnes pedofile, å derfor kan man ikke legge ut bilde. Om en pedofil kom over bildet da, hva skulle han gjort? Det får man aldri vite, det påvirker ikke livene våre det aom skjer da. Overgrep og å se på et bilde på nett er ganske forskjellige ting. Så de som er redd for pedofile som skal se på bildene syns jeg er vel hysteriske..
   finnes folk som tenner på tær , som sitter å ronker til sydenbilde ditt der du er barfot. Plager det deg?
   Finnes folk som tenner på dyr å koser seg med bildet du la ut av katten din på verandaen.

  Legg igjen en kommentar

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg