DET ER FORBANNA TRIST!

I dag tok jeg med meg barna mine ned til et lite badested med lekeplass i området. Vi dro hovedsaklig for lekeplassen, men barna endte opp med å leke i vannkanten likevel. For er det en ting de fleste barn liker på sommeren, så er det strand, lek med vann og bøtter og spader. Mine er ingen unntak.

Og når gradestokken viser 27 grader, så er det fristende å kle av dem så mye som mulig. Kanskje spesielt de aller minste – som ikke kan si i fra om at de kjenner seg veldig varme. Men jeg kjenner oppriktig talt at jeg synes det er vanskelig å kle barna mine nakne på stranda i vår tid med mobiltelefoner og kamera som når som helst kan ta bilder uten at man en gang ser det. Kall meg paranoid, men jeg synes tanken alene er så ekkel at jeg helst vil la være. Så får barna gå i badebukse eller badebleie – jeg tror ikke de blir så mye varmere med enn uten.

Noen mener også at man seksualiserer barnekroppen ved å kle på de minste badetøy på stranden og andre offentlige badeområder i sommersesongen – men ærlig talt, det er vel ytterst få som kler barna sine i badetøy fordi de mener at barn bør dekke seg til? Det handler vel mer om at man kanskje som meg er bekymret for “voksne som gjemmer seg i buskene” gjerne med en mobiltelefon med kamera på slep. For det som er hovedproblemet mitt, er også at de ikke en gang trenger å gjemme seg i buskene lenger med dagens mobiltelefoner og kamera.

Når vi er i private hager hvor det er lite innsyn, har jeg ingen problem med at barna går nakne når de skal bade i et basseng. Ei heller om vi er på en oversiktlig strand, i den grad en strand kan kalles oversiktlig, og det kanskje bare er et par andre barn på stranden. Men det er jo fordi jeg føler at jeg har kontroll over hvilke andre mennesker som er innenfor rekkevidde. Nå er det ikke sånn at jeg går og saumfarer området når vi er på en strand heller, men er det mange mennesker der og jeg føler jeg ikke har helt oversikt, så går ikke barna mine nakne. 

En sexolog gikk ut tidligere i år og ba foreldre om å la barn gå nakne på stranden.  “Mange tror kanskje at det er fremmede folk som tar bilder av barna deres på stranda, men vi skal ikke være så redde for det. Slike folk finner det de leter etter på internett, og ikke på stranda, så faren for det er nok ganske liten” sier hun.

Men det som ligger på Internett kommer vel fra et sted det også?

Hun uttaler også at barn bør få gå nakne fordi «det har de godt av, og det er naturlig for barn å være nakne» Helt enig i det, og jeg skal ikke bedrive noen skremselspropaganda, for trolig er det ytterst få syke menn voksne som kunne funnet på å ta bilder av nakne barn på stranden, og sannsynligheten er vel også rimelig liten. Men sannheten er jo at det har skjedd før og at det vil skje igjen. Jeg kjenner derfor at jeg synes det er vanskelig å ikke tenke på det – så istedenfor å la tanken plage meg hele strandturen når jeg egentlig skal kose meg med barna – velger jeg å ha på dem badetøy eller badebukse, og så er det en bekymring mindre. For min del kan det like gjerne handle om å slippe den ekstra bekymringen som mor, som spørsmålet om bekymringen i seg selv er reell eller ikke.

Men det er jo forbanna trist da! At vi har kommet dit at flere av oss faktisk ikke tør å la barna våre gå nakne på stranden lenger. At noen skal kunne påvirke valgene jeg tar for barna mine, på grunn av frykt. Jeg kjenner at jeg blir litt sint av at noen har klart å skape den frykten hos meg.

Generalsekretær i Norges Livredningsselskap kan fortelle at på de strendene de har livreddere, så har det dessverre vært tilfeller av at folk tar bilder av barn – heter det i en artikkel publisert av Side2 i 2016. «Hvert år så får vi tilbakemeldinger fra folk om at det er noen som tar bilder på strendene, og oftest er det menn som er alene på stranda» uttalte han til Side2 i samme artikkel.

Man får jo aldri helgardert seg mot syke mennesker, måtte det være pedofile eller andre – men når barna er i en såpass sårbar situasjon synes jeg det er min plikt som mor å ha øynene ordentlig åpne – og akkurat det kan man jo gjøre uavhengig av om man lar barna sine gå nakne eller ikke.

12 kommentarer
  1. Har en sønn på 3, og han får gå som han vil på stranden. Om det er i bleie, t-skjorte, uv-drakt eller hva, spiller ingen rolle. Har tenkt de samme tankene som deg, men bestemt meg for å gi blaffen. Han skal få føle seg fri nå som han er så liten, og om noen tar bilder av ham for sære lyster, så er det dem det er noe galt med og ikke ham.. Men forstår ditt synspunkt også, synes bare det er synd at det må bli sånn, og velger derfor å kjøre 80-90-talls stil på junior.

  2. Jeg følger deg sånn dann og vann og må bare få si at du er en meget meget reflektert ung jente. Selv kunne jeg vært moren din, men ser heldigvis ikke slik ut. Nok om det, men jeg var langt ifra så reflektert som deg da jeg var på din alder. Du skiller deg ut som en av de beste bloggerne. Er også glad for at du velger å satse på skole👏. Til innlegget, jeg skjønner godt at du tenker slik. Min datter som nå er 16 gikk heller ikke naken på stranden. Herregud, føler meg urgammel nå når det virker så lenge siden hun var liten. Men du må gjøre det du føler er best for deg og barna, og det vet en som regel best selv. Klem til deg og stå på!🧚🏼‍♂️👏

  3. Gode poeng! Tenkte over dette senest nå denne uka. Det var ikke på stranden da, men i en park i utenfor Oslo. Der var det en mor som lot datteren løpe rundt naken. Selv hadde jeg aldri latt mine barn gjøre det slik i en så offentlig park. Mye på grunn av det du skriver, men også en ting jeg vil legge til. Denne jenta lekte jo med lekepperatene på lik linje med andre barn. Det synest jeg er fryktelig uhygenisk (mtp. sykdommer o.l). Er lite gira på at mine barn skal få andre barn sine avføringsbakterier på hendene (som de selvsagt putter i munnen). For det er jo i teorien like ekkelt som å la barnet ditt spise fra en talleren som et annet barn har sittet på naken…
   Dette blir jo mindre relevant på en strand, men er jo noe å tenke over. I egen hage får man gjøre som man vil, men skjønner ikke at det er såå ille for et barn å gå rundt med badetruse/bleie fremfor å gå naken.
   Ble kanskje unødvendig langt dette, men bra innlegg! Støtter deg i argumentene dine 😊

  4. Tenker helt likt selv, også fordi jeg har vært utsatt for en del hendelser når jeg var liten, noe som gjør at jeg tenker ekstra mye på disse tingene når det gjelder mine to barn. Nå er det jo slik at noen mennesker er syke, og de finnes overalt. Synes at folk burde være bevisst på det og ta de forhåndreglene som er nødvendige for å beskytte våres små, selvom det er kjipt. Desverre så finnes det både pedofile og voldtektsmenn/kvinner, og de kan være hvor som helst 😕
   Du har en veldig fin blogg, det må jeg si, du er flink til å ordlegge deg og skriver om interessante og viktige temaer. Stå på videre 🙂

  5. Har ikke noe imot at barna går rundt nakne annet enn at de har det med å bæsje i vannet😆 så derfor har jeg på badebleie, men jeg forstår jo at du som er en offentlig person tenker på den måten du gjør.

  6. Kjenner på det samme. Nå har jeg en unge som er over middels glad i å kle av seg, så ikke alltid jeg klarer å beholde badebuksa på haha! Men at det i det hele tatt er noe som dagens foreldre går og må ha i bakhodet er virkelig trist ja 🙁

  7. Mine unger gikk aldri nakne på sommeren, det er så tynn og skjør hud at det trenger å være dekket både for sol og sand. Ei lita truse/shorts er vel ikke noe problem å ha på barna? Skjønner ikke helt hensikten med at de skal springe splitter nakne ute, få insektstikk, bitt….

  8. Enig med deg! i tillegg til at det ikke er så hyggelig hvis de står å bæsjer i vannkanten f.eks 🙊 eller det å få sand i div kroppsåpninger kan ikke være veldig deilig.

  9. Hei, Jessica.
   Helt enig i det du skriver. Folk må få velge selv, min sønn på 6 har stort sett vært påkledd på stranda enten i bleie eller shorts. Folk tar også mye bilder av sine egne unger og legger ut på Facebook, snapchat og instagram også. Er ingen din så “uheldig” å stå på siden eller foran de som blir tatt bilde av. Står plutselig barnet ditt nåken på bilder på internett. Mange unge i dag tenker ikke på at alt man legger ut på nettet blir værende der for alltid. Jeg er sabla glad for jeg vokste opp på 90-tallet hvor engangskamera var en populær sak og fotoalbum. Blir selv flau og utilpass når mora mi og bestemoren min har bilder av meg naken på plenen, bader i badekaret. For min del har dette tatt mer overhånd og synes folk ikke skal dømme de foreldrene som velger å kle på barna sine på offentlige steder. Ikke minst mtp at man bør tenke seg om 2 ganger før man tar bilder av barna på stranden og legger ut på my story eller Facebook uansett om det er med eller uten klær. Så sjansen som du nevner for pedofile folk er vel noe mindre enn at en tilfeldig badegjest legger ut bildet av barnet ditt på nett som tilfeldigvis kom med på bildet 😉 Synes rett og slett at folk må bare tenke på seg selv og feie over sin egen matte før de feier over andres. Alle skal nå til dags blande seg oppi hva man skal gjøre og ikke med både deg selv og barna..
   Fulgt deg i noen år nå og må si det er en fin blogg du har. Stå på og jeg synes det er flott at du ikke eksponerer ungene dine så mye 😊👍

  Legg igjen en kommentar

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg