DET NÆRMER SEG NÅ..

Hei alle sammen! Nå er det plutselig ikke så lenge igjen til barnehagestart, og siden det er flere av dere som har spurt om jeg kunne få laget et blogginnlegg om hva man trenger til barnehagestart, tenkte jeg å skrive litt om dette i dag! 

Først og fremst vil jeg bare si at det selvfølgelig kan oppleves individuelt hva man føler at man hadde behov for eller følte man måtte ha til barna til barnehagestart, og at dette kun er min erfaring. Jeg er jo selvfølgelig ingen ekspert!

Jeg var ute i går for å kjøpe en del til barna til de skal starte! Det var litt rart å kjøpe ull i denne varmen, men jeg synes det er gøy å være litt tidlig ute. Heller litt tidlig ute, enn litt sent. Noe som er utrolig gøy med å ha tette barn i den alderen mine er i nå, er at de stort sett kan dele klær. Vet ikke hvor lenge det varer, men synes det er både praktisk og gøy! 

Her er klær og utstyr som er must haves for meg til barnehagestart:

Strømpebukser og sokker – jeg har kjøpt både bomull og ull, men på vinteren og høsten er jo selvsagt ull å foretrekke. Og sokker! Et tips til dere som også har problemer med at dere mister sokker: kjøp bare sokker i en bestemt farge så finner dere alltid en lik sokk. Før kjøpte jeg nemlig i flere ulike farger, men jeg fant aldri en lik sokk og ble kjempestresset om morgenen da vi skulle dra til barnehagen og jeg fant en gul og en blå sokk hver gang.

Komfortable og løse bukser som gjør at barna kan bevege seg fritt og leke masse – jeg unngår olabukser og diverse andre bukser med stivt stoff nettopp for å unngå at det skal være vanskelig for barna å bevege seg helt fritt og at det kan bli ubehagelig under lek. 

Regntøy og støvler – heldigvis er de ute i barnehagen i alt slags vær, og da må regntøy med. Hos oss har det bare hengt i barnehagen hele året, og det er veldig kjekt fordi man slipper å stresse med å sjekke værmeldinger og ta det med om det eventuelt skulle bli regnvær en dag.

Skift og bleier – å ha skift liggende i barnehagen trenger jeg vel kanskje ikke en gang tipse om, jeg ville bare påpeke at jeg er veldig glad for at vi har gjort det helt siden eldstemann startet. Barna skitner seg jo raskt til og det er så fort gjort. Barnehagen til barna har alltids hatt noe klær liggende uansett, så det hadde ikke vært noen krise dersom vi ikke hadde hatt skift liggende i barnehagen, men det gjør utvilsomt ting ganske mye enklere. Og bleier som barna kan bruke i barnehagen, må også med. Vi har gjort det slik at når vi har ukeshandlet inn både mat, hygieneartikler og bleier, så har vi kjøpt med en ekstra pakke med bleier slik at vi bare kan levere den i barnehagen. Og gjerne en eller annen bleiesalve!

Vintertøy – det er jo enda en stund til vinteren, og om man kjøper forveien så er det greit å hoppe opp en størrelse i klær og sko, med vintersko gjør man jo gjerne det uansett for å ha plass til ullsokker om jeg husker riktig. Vinterdress (jeg kan anbefale fra Reima på det sterkeste – ikke sponset dette altså, kun ærlig da jeg har hatt flere av dressene deres til barna mine) gode vintersko, lue, votter og gjerne hals. Om man finner en lue med hals er jo dette topp – jeg er hvert fall veldig glad vi brukte lue med hals i ull til eldstemann i fjor vinter og vinteren før det. Den satt fint på under all slags utelek og han ble aldri kald!

Basic/enkle bodyer (jeg synes fremdeles bodyer er veldig kjekt både til største- og minstemann) t-skjorter, og gensere. Husk at tykkere gensere burde være uten hetter – eller med avtagbar hette – dette på grunn av kvelningsfare om hetten skulle hekte seg fast i noe og lignende.

Innesko – i barnehagen har vi alltid stående et par med joggesko til høst og vår, det har vi opplevd som veldig lurt å ha stående i tillegg til sommersko og vintersko. Når det kommer til innesko har jeg fått informasjon om at det er lurt å styre helt unna crocs – det tipset fikk jeg faktisk fra en bloggleser! Om dere ikke har fått tydelig beskjed om at inneskoene skal være av typen sko, har jeg god erfaring med å bruke tøffelsokker med antiskli som innesko i barnehagen.

Barnehagesekk og matpakke – jeg fikk to barnehagesekker i bursdagsgave til min eldste sønn, men siden vår barnehage er slik at barna får mat og drikke i barnehagen siden det er inkludert i prisen hver måned, samt at barna har en egen plass i gangen med mulighet til å oppbevare skift og øvrig, har vi ikke fått brukt den så mye. Jeg har derfor ikke så mange tips å komme med matpakkelaging heller, men fra jeg gikk på skolen vet jeg at det kan være lurt å lage den kvelden i forveien og legge den i kjøleskapet.

Ullundertøy – jeg skal fortelle dere noe jeg skulle ønske noen gav meg tips om før barnehagestart, selv om dette tipset gjelder vinteren! På vinteren brukte vi ullundertøy under alle vanlige klær for at gutten vår skulle holde varmen ute. Vi brukte først både ull fra innerst til ytterst, altså alle plagg, men skjønte etterhvert at dette ble ganske varmt. Dermed prøvde vi med “vanlige” klær over ullundertøyet eller superundertøyet, og da holdt det varmen perfekt uten å bli verken for varmt eller for kaldt. Altså brukte vi ullundertøy innerst mot huden – vanlige klær – og så vinterdress, lue og votter over der igjen. Om barnet blir varmt i barnehagen når de er inne, kan jo barnet bare sprade rundt i ullundertøyet – siden ull gir temperaturregulerende egenskaper. Derfor vil jeg råde til å kjøpe inn noen sett med ullundertøy eller annet varmt superundertøy som brukes under vanlige klær til vinteren – man trenger vanligvis ikke så veldig mange sett, men et par-tre kanskje.

Ulike behov etter årstid – noen starter jo i barnehagen når det enda er sommer, og da er det kanskje lurt å huske å ta med en flaske med solkrem som barnet kan ha stående i barnehagen. Høsten betyr jo høstklær og høstluer, og vinteren betyr kanskje for noen barn kuldekrem. Det har jeg for øvrig aldri trengt til mitt barn, men det kan jo selvfølgelig være individuelt – det beste tipset jeg kan gi her er å se an hva dere trenger og så kjøpe når behovet eventuelt melder seg!

Merk ALT – jeg har sagt det før og jeg sier det igjen: Merk alt! Navnelapper er genialt når det kommer til merkingen altså!

Og så er det vel alltid mulighet for å ta med en liten kosebamse eller smokk om det styrker trygghetsfølelsen til barnet i barnehagen – å kunne ha mulighet til å ta med noe som barnet kjenner godt når det skal begynne i barnehagen ❤️

Okei, da tror jeg at jeg har fått dekket det meste! Jeg håper dere som har ønsket et slikt blogginnlegg fant litt hjelp i dette! Ha en kjempefin lørdag videre, så snakkes vi om ikke så lenge.

13 kommentarer
  1. Kan være lurt å kjøpe ulltrøyer:tynn ullgenser til eldstemann. Ikke like praktisk med body når barna skal på do i stedet for bleie 🙂 Men sikkert ingen krise om du har kjøpt bodyer, da kan du jo bare gi de til yngste når eldste er ferdig med de!

  2. Hehe,…….Sitat «På vinteren brukte vi ullundertøy under alle vanlige klær for at gutten vår skulle holde varmen ute.»
   – eller kulden ute :))))

  3. Et veldig godt tips er og kjøpe mest mulig brukt, ikke sko/støvler såklart😊 handler du brukt sparer du miljøet og MASSE penger!! Spare penger er noe vi alle alenemødre trenger.

  4. Tøffelsokker er kankje ikke det lureste med tanke på hvis det er brannøvelse eller i verste fall brann på våte dager og på vinteren. Blir vått og kaldt på de små beina. Så vi sverger heller til sandaler! 😊

  5. Mitt beste tips i forhold til ull (for barn som er veldig varme av seg) er å kjøpe “sommerull” og bruke disse under hverdagsklærne! Disse er litt tynnere enn “vanlige” ullklær. Joha og name it har ofte ullbodyer og stilongser i tynn ull på salg 😊 Og som barnehageansatt synes jeg også det er best om barna har sokker og stilongs fremfor strømpebukser, hvertfall på vinteren, for da er der fort gjort å skifte på beina før en går ut hvis barna har blitt fuktige på beina i inneleken. Da slipper barna kalde og klamme føtter i vinterskoene og uteleken blir ikke ødelagt fordi de fryser 😄

  6. Lykke til med barnehagestart for begge gutta <3 Vet jo at Leo har gått i barnehage før, men har jo fått med meg at de skal starte i ny barnehage:) Blir nok sikkert spennende og de er heldige som har hverandre!:)

  7. Fint innlegg! Er pedagogisk leder i barnehage, og støtter oppunder det du skriver.
   Husk at om barnet sover i vogn så er det viktig med riktig sovepose eller dyne ifht årstid. Ha gjerne lammeskinn i bunn om ikke posen allerede har det i seg. Ser veldig mange slurver med dette, og har enten noe altfor tynt eller altfor tykt. Kan være kjekt å ha et ekstra ull/fleecepledd som kan ligge under vogna slik at de ansatte kan variere etter været hva de skal sove med 🙂
   Jenter kan med fordel ha med ekstra spenner og strikker, slik at de ansatte kan ordne håret deres i løpet av dagen om det trengs. Barn blir fryktelig bustete på håret i løpet av dagen, og det er så fælt å se barna gå og ta vekk hår fra øyene “hele” dagen.
   Er også helt enig med deg angående crocs! De er skadelig for føttene til de små. Ikke bare må de krølle tærne for at skoen ikke skal falle av, men senen over hælen blir ofte helt skjev pga feilstilling. Personlig syns jeg helt vanlige sandaler med borrelås er de beste inneskoene. De blir ikke klamme, faller ikke av, og de gir god støtte. Dette til de barna som allerede kan gå godt!
   Når det kommer til vogn de skal sove i, er det viktig de har lange nok seler! Er så kjedelig når man må “skvise” barna inn i selen, eller bare så vidt få den over lårene. Sikkerhetsmessig er det dumt! Så barna må ha en god vogn med plass til vognpose og ha seler som er lange nok, samt ha myggnetting og hele og fullpumpa hjul.
   Kjempefint og informativt innlegg, Jessica! 😃

  Legg igjen en kommentar

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg