TIL DEG SOM TRENGER DET

Denne uken begynner guttene i barnehagen igjen, og tankene mine vandrer raskt over til alle dere ferske barnehageforeldre som kanskje gruer dere litt, har en liten klump i magen og lurer litt på hvordan det skal gå. Blir det mye gråt og tunge dager på jobb med en samvittighet som stadig gnager? Jeg har skrevet et lite innlegg til deg som trenger det ♥

Alle barn er ulike og takler barnehagestart forskjellig. Min eldste sønn elsket det den første uken, selv om jeg gikk vinket han og sa hade til meg fra vinduet med et stort smil. Og så snudde det plutselig etter en ukes tid, og han fant ut at han ikke synes det var så himla morsomt at mamma måtte dra likevel. Jeg fikk høre at dette var ganske vanlig.

Men han sluttet å gråte etter noen ganger, og så lærte han at selv om mamma ikke alltid er der for å trøste, så finnes det så mange fantastiske barnehageansatte som kan trøste og passe på de også. De vet hva de gjør, og de er vanvittig flinke mennesker.

Det må vi stole på.

Det tok litt tid, og plutselig snudde det til at han nesten begynte å gråte da jeg kom for å hente han i barnehagen – fordi han aller helst vil være der mye lenger. For å leke med vennene han hadde fått seg, kose seg med lunsj og ettermiddagsfrukt, synge sanger og lese bøker. Så her i huset kan man mildt sagt si at vi har kjent på ytterpunktene.

Men jeg husker fremdeles alt for godt da jeg var høygravid og leverte den lille gutten på 16 måneder i barnehagen de første gangene. Med den lille, nye genseren sin med løve på. Med den litt lange luggen som lå fint over pannen hans, over de tårevate øynene. Jøye meg så vondt det var å gå fra han.

Jeg tenkte: “Sender jeg han i barnehagen for tidlig?”

“Er jeg en dårlig mamma? For det føles så feil å gå fra han når han gråter. Helt feil!”

“Gjør jeg det rette?”

Ingen kan love eller garantere deg en barnehagestart uten bekymringer, uten grubling, uten tanker om du sender for tidlig eller om du har ventet for lenge med å sende i barnehagen. Ingen kan love deg en barnehagestart uten tårer og gråt ved levering.

For barnehagestart handler om at flere mennesker skal bli trygge på hverandre.

Og noen ganger kan det ta litt tid.

Derfor vil jeg bare fortelle deg nå, du som skal gjennom barnehagestart nå med din datter eller din sønn – bidra til at det kommende barnehagebarnet får en fin start på dagen før barnehagen, bidra til et godt møte mellom barnet ditt, de andre barna og de flinke barnehageansatte på tilvenningsdagene, og vær tilstede når du er der for å hente og levere. Dette kommer til å gå bra. Og går det ikke bra fra første stund, eller andre, eller sjette – så kommer det til å gå bra etter hvert!

Tid er det du og barnet ditt trenger, og det kan dessverre ingen råd gi deg.

Men jeg vet en ting ganske sikkert, og det er at før du vet ordet av det leverer du i barnehagen og barnet ditt er løpt avgårde for å leke før du i det hele tatt har fått sagt hade ♥

Del gjerne innlegget mitt videre med knappen under for å nå andre som trenger det!

4 kommentarer
   1. Uff, slike kommentarer som dette er så ufattelig vondt å lese fordi jeg kjenner meg så veldig igjen i det <3 Drøyde selv lenge med Leo (var under 2 mnd til termin med lillebror da han startet i bhg) Krysser fingrene dine og ønsker dere masse lykke til med barnehagestart når den tid kommer <3

  Legg igjen en kommentar

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg