MENNESKER ER RARE

Her om dagen fikk jeg en sinna melding fra en mildt sagt forbanna leser.

Hun mente at jeg tvang kristendommen på sønnen min fordi vi valgte å døpe han når han var omkring 5 måneder gammel.

Og der måtte jeg bare si meg sterkt uenig. For å si det på den måten.

Jeg er ikke kristen. Har ikke noe forhold til Gud eller Jesus eller noe i den retningen, til tross for at mamma mener at jeg er oppdratt kristen. Jeg føler vel egentlig ikke at det er et valg jeg har tatt, men at det bare har blitt sånn med tiden. Men jeg ble selv døpt når jeg var liten – og aldri har det fått meg til å føle at jeg er tvunget inn i kristendommen av den grunn.

For det er jo ikke slik at jeg bare må være meldt inn i statskirken for alltid. Eller at jeg sitter her som 17 åring og tenker “Nei, fy faen så dårlig gjort det er at foreldrene mine valgte å døpe meg i kirken når jeg var et spedbarn!” Og for å være helt ærlig har jeg aldri hørt om noen som har tatt det så tungt å blitt døpt i kirken når de var et par måneder gammel, til tross for at de overhode ikke har noe slags forhold til kirken den dag i dag. 

Jeg kan forstå hva vedkommende mener, selvfølgelig – men det betyr ikke at jeg er enig akkurat her. Men som prinsipp er jeg delvis enig. “Ikke ta valg for barna, vent til barna er gamle nok til å ta valgene helt selv” (Her kommer jeg til å få mange kommentarer om at jeg er dobbeltmoralsk med tanke på å eksponere Leo, men dog)

Men da er det jo litt morsomt at de samme foreldrene som ikke vil døpe barna sine fordi de føler at barnet skal bestemme selv: Er de samme foreldrene som tar hull i ørene på babyen sin så fort det er lovlig når barnet blir fire måneder gammelt.

Jeg ville for eksempel aldri omskjært sønnen min. Det er et valg som kan påvirke hans fremtid på fronter jeg helst ikke vil skrive om her inne, men som (etter mitt skjønn) kan påvirke han i mye større grad enn hva en innskrivning i statskirken gjør – som man uten problemer kan få fjernet og som på ingen måte trenger å forfølge deg resten av livet. 

Jeg vet at jeg beveger meg inn på en slagmark nå, men jeg synes helt ærlig det er ganske rart at man ikke kan diskutere og stille seg kritisk til ting som har med religion å gjøre. Selvfølgelig forstår jeg at det er visse tradisjoner man skal følge når man følger en religion, men det betyr ikke at alt er greit bare du er religiøs. Hvis du klikker på meg fordi jeg har døpt mitt barn fordi du selv ikke mener at man skal ta valg for barna sine før de eventuelt kan ta valgene selv, hvorfor pokker velger du å tukle med penisen til sønnen din da egentlig?

Er ikke det også å ta et valg for barnet ditt, uten deres samtykke? Et valg som potensielt kan skade barnet ditt mer i ettertid enn hva en dåp gjør?

Nei, vet du hva. Døp barnet ditt hvis du vil – om du så bare gjør det fordi det er en fin og koselig tradisjon å ha med familie og venner, slik jeg gjorde. Og gjør det med god samvittighet. 

21 kommentarer
    1. Jeg kan forstå raseriet om noen velger å f.eks. utføre ting som “bris” på barna sine, med religiøst påtvunget omskjæring, setter hull i ørene på dem, filer tenner, binder føtter eller på noe vis bilogisk skader eller endrer på kroppen på varig vis – et valg som kun barnet selv skal få ta når det blir gammelt nok.
      Men dåp? Dåp, navnefest, mangel på begge deler, innmelding i andre religiøse grupper.. Det er ca like skadelig som at jeg opprettet to bankkontoer til min unge etter et par levemåneder. Jeg valgte bank, jeg kjørte over barnets rettigheter med tanke på renter, fordeler og avtalevilkår. GRØSS OG GRU.
      ….for IKKE å snakke om at jeg gav barnet et navn. Tenk, for et vanvittig viktig valg jeg tok der.
      Nei, du har rett. De kan melde seg ut. Og de kan endre navn. Og bytte bank. Men de kan ikke gro ut igjen forhuden sin (til de gærningene som driver med sånt).

    2. Jeg mener det gjør valget lettere for barnet når han er 15 år og må ta stilling til om han vil konfirmeres kirkelig eller borgerlig. Dersom barnet ikke er døpt, men allikevel ønsker å konfirmeres i kirka må han som 15-åring døpes først hvis han ikke er det fra før.. Hvor kult er det?
      Jeg døper barna mine og skriver de inn i statskirken og når de er 15 kan de ta valget selv om de vil bekrefte dåpen ved en kristelig konfirmasjon eller ikke:)

    3. Personen som klikket over at du valgte å døpe din egen sønn, bør virkelig ta seg en bolle og oppsøke sinneterapi. Det får da være grenser på ting man skal klikke for..
      Selv ble jeg ikke døpt som liten, og tenkte heller aldri særlig over det, før det begynte å nærme seg konfirmasjon. Da ble det plutselig et problem. Man kan nemlig ikke konfirmeres i kirken dersom man ikke er døpt, så løsningen ble at jeg ble døpt og hadde dåpsfest noen måneder i forveien. Det vakte reaksjoner blant klassekameratene mine, noe jeg i og for seg kan forstå. Kleint var det i alle fall, for det satte et veldig tydelig skille mellom meg og dem. Ingen i klassen min var utpreget kristne (med unntak av 2 personer), men det gikk faktisk til det punktet hvor mine klassekamerater spekulerte i om foreldrene mine faktisk var glad i meg eller ei, fordi det etter kristendommen heter seg at barn som ikke er døpt ikke skal få komme inn i guds rike (les: barn som ikke er døpt, havner i helvete). Så dersom jeg noen gang skulle bli mor selv, kommer jeg garantert til å døpe dem mens de fremdeles er bleiebarn. Ikke fordi jeg har noe ønske om å oppdra dem kristent, men i alle fall for å hindre at de blir sett rart på og “ikke kan” konfirmere seg.

    4. Hver må få gjøre som de selv ønsker. For meg handlet det om at jeg synes (for min egen del) at det er respektløst å stå i kirken og love man skal oppdra i den kristne tro når man ikke tror på det. Så vi valgte navnefest. Hvis vi kommer dit at hun vil døpes for å konfirmere seg i kirken så skal hun få det, men da får det ligge et religiøst grunnlag bak, og ikke bare fordi de andre skal. Såpass respekt for religion synes jeg man skal ha.

    5. Eg synes at hver og en må forelder må få bestemme det selv om de vil døpe barnet eller ikke
      Det er jo individuelt hva man synes ovenfor barna sine
      Elsker bloggen din Jessica og synes Leo er bare så utrolig skjønn og nydelig
      Lykke til så mye i livet deres og ønsker dere begge to alt godt i livet deres 😊
      Og husk Gud er glad i dere 💐💐🌈 uansett hva som måtte skje

    6. Hei😁 Veldig bra skrevet, er veldig enig i det du sier her. Hahaha men det er en ting, som jeg ikke kan noe for siden jeg er kjent som grammarnazi i klassen😂 – det heter da, ikke når, når du skriver i fortid. Den gang da, hver gang når😂😂 Du begynner å bli en stor blogger, og det ser bedre ut hihi😊 Men igjen, liker veldig godt innleggene dine, og du er virkelig en super mamma!❤️

    7. Familien til pappaen min er babtister og derfor ble jeg ikke døpt før jeg var 14 og skulle konfirmeres. Jeg har samme syn og vil ikke døpe mine barn.
      Men Gud så mye man skal henge seg opp i! De fleste i Norge døper faktisk barna sine. Om Leo ikke vil være kristen når han blir eldre så melder han seg jo bare ut, og han vil ikke ta noen skade av å bli oppdratt kristent, men det øker kanskje sannsynligheten for at han blir kristen og det gjør jo ingen verdens ting!

    8. Jeg er (pinsevenn) personlig kristen og nettopp av den grunnen har vi IKKE døpt datteren vår og kommer ikke til å gjøre det med resten av barna heller, vi bruker å ha barnevelsignelse i stedet, så velger barna om de vil ha voksendåp når de blir store og vet hvilken vei de vil gå og hva de vil tro på 🙂 Grei ordning. Men har ingenting imot barnedåp for det, barna tilhører Gud like mye uansett hva som skjer når de er små. Men nå er jo barnedåp blitt en tradisjon for de fleste uansett, uten noen tanke på livssyn og religion 🙂 Syns det er helt topp jeg!

    9. Kunne ikke vært mer enig med deg Jessica! Fyfader folk tar seg rettigheten til å slenge fra seg mye dritt!! Kjenne eg blir oppriktig forbanna bare av tanken på om eg hadde fått ei sån melding :S hadde flydd i flint(!!)
      Person som skrev det til deg kan jo ikke ha tenkt særlig lang før den uttalte seg. Om man ikke skal kunne bestemme eller ta valg ovenfor ungan sine, skal dem sulte også da om dem nekte å spise? Skal dem unngå å gå på skolen fordi dem hate det? Det va jo selvfølgelig å sette det på spissen, men e en prinsippsak. Alle verdens barn ville fått mye meir fatale konsekvensa i framtida om foreldran IKKE tok valg for dem. Det e en grunn til at man ikke kan bestemme over seg sjøl før man e 18 år (Y) og det e DIN unge under DINE avgjørelsa. E du som skal forme dem og ta valg for dem til den dagen man føle man kan slakke tøylen litt 🙂
      Du e kjempeflink Jessica, du må aldri høre på sånne korka folk som ikke har bedre å gjøre enn å rakke ned på andre for at dem ikke oppdrar ungan sine på samme måte som dem ville gjort! E da enda godt vi alle e forskjellig så man slepp en verden med bare sånne menneska D:

    10. Flott innlegg, men jeg er litt pirkete :p
      Det er ikke noe som heter statskirke lengrw. Stat og kirke er delt 🙂 Heter den norske kirke 🙂
      Ha en fin dag videre!

    11. Her i Norge har faktisk ikke sønnen din religionsfrihet før han er 15! Så om du døper han så tror ikke jeg det gjør noe 🙂

    12. Heihei, er selv ung mor å jeg skjønner at denne leseren er sint! Min far syns også det var helt patetisk å døpe sønnen min! Men jeg gjorde det forde! JegEr ikke kristen selv, er døpt, konfirmert borgerlig men fortsatt inne i statskirken! Føler det er en liten trygghet å ha noe å forholde seg til uansett! Om det er noe så kan du liksom alltid gå til kirken. så har du de som ikke døper barna sine der de må stå fremfor presten å døpe seg og konfirmere seg i samme slengen! Drit flau Forde at disse “dumme” foreldrene ikke døpte han! Han vil jo selvfølgelig bli konfirmert kristelig som vennene sine å sa er det jo en skam for foreldrene å ikke ha døpt han før .. (Kan kristne mene) men uansett! gjør det du føler er rett og drit i alt annet! Det er den eneste måten du kan bli sterkere på! ❤️

    13. Silje: Hei 🙂 Som jeg svarte hun andre som påpekte dette (Regner med du fikk med deg dette litt lenger opp i kommentarfeltet) så skal jeg ordne det nå! Har bare sovet til nå fordi jeg er så syk, jeg har fått beskjed om at jeg har skrevet feil, og beklager at jeg ikke undersøkte dette nærmere før jeg skrev det i innlegget mitt.
      God klem!

    14. Hva pokker har omkjæring med dåp å gjøre? Passer ikke inn i samme innlegg.. Å døpe er en ting men omkjære? Woow. Ta et bedre eksempel neste gang.

    15. Anonym: Hei Anonym!

      Jeg tror ikke du forsto meningen bak innlegget?
      Det handler om å bestemme ting for barnet før barnet eventuelt kan ta det valget selv. Dette gjelder jo både dåp og omskjæring, så jeg ser ikke helt problemet med at jeg drar inn andre måter å ta valg for barna sine på, når prinsippet er det samme? Både ved dåp og omskjæring tar du et valg for barnet ditt, poenget mitt i innlegget er at ved dåp kan du reversere det som har skjedd, og det kan du ikke ved omskjæring. Ha en god kveld da <3

    16. Jeg døpte min sønn når han var 3 mnd, ikke fordi jeg er spesielt kristen, jeg er døpt selv, men konfirmert borgerlig, pappaen er døpt og konfirmert kristelig. Ingen av oss går i kirken på søndager. Men synes det er noe fint med dåp, og er noe alle i familien er. Samtidig så blir det ett enklere valg for sønnen vår når han en dag skal velge om han vil konfirmeres. Hvis han absolutt ikke vil ha noe med kirken og gjøre så kan han av fri vilje melde seg ut av statskirken når han blir gammel nok. Synes dåp er fint for barn, da det gir flere valg, enn hvis du ikke er døpt, da kan du heller ikke konfirmeres før du er døpt. 🙂

    17. Jeg ble ikke døpt som baby, og døpte meg selv når jeg var 15 år. Når min datter kom til verden var valget veldig enkelt, døpe henne, og så får hun selv velge når hun blir stor nok hva hun vil. Det er enklere å ringe til statskirken å melde seg ut, enn å sette av en søndag for å gå i kirken som 15 åring å få vann over hodet 😉

    18. Jeg er veldig uenig, og særlig i de tilfellene hvor foreldrene heller ikke egentlig er kristne. Synes det rett og slett blir for dumt å stå og love noe som man egentlig ikke har tenkt til å holde for presten, bare fordi man synes det er en fin tradisjon. Det finnes flere alternative feiringer for barnet, som jeg mener passer mye bedre i tilfeller der foreldre ikke er særlig personlig kristne. Jeg synes det er så utrolig viktig at man er bevisst rundt det man gjør og valgene man tar, og ikke bare følger mengden.

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg