EN LITEN OPPKLARING!

La meg spørre deg om en ting. Husker du hvordan du var når du var 17 og 18 år? Kanskje til og med hvordan du var når du var 16?

Kanskje er du som leser dette så gammel i det du leser dette. Men kanskje er det mange år siden du var så ung. Var du den gang i stand til å ta vare på et barn? 

Det er nemlig spesielt en ting jeg har fått høre veldig mange ganger siden jeg startet å dele hverdagen min som ung mamma på denne bloggen. Jeg har fått høre fra de som en gang var 18 og mamma selv og trodde de var modne, men som nå i dag når de er blitt eldre ser at de ikke var det i det hele tatt. Jeg har fått høre fra de som en gang var unge mødre selv, og som ikke klarte seg så bra – Og som dermed mener at siden de var umodne og ikke klar for oppgaven, så er ingen andre det heller.

Det handler på ingen måte om at jeg kun vil høre solskinnshistoriene om de som klarte rollen som mamma når de var unge. For jeg vet at det finnes mange på den andre siden av skalaen også, – Som ikke klarte seg bra, eller som ikke klarte den rollen i ung alder i det hele tatt. Del det gjerne med meg om du ønsker det – Hvis du var en av dem som ikke klarte seg så bra, og om du er en av de som rister på hodet når du tenker tilbake på hvilken mamma du var når du var ung. 

Men ikke få det til å høres ut som at siden du ikke klarte deg bra, så kan ingen andre klare seg bra. Og ikke prøv å få det til å høres ut som at kun fordi du som tenåring ikke var klar for rollen som mor, så kan umulig noen andre være det. 

Du er kun en person. Du representerer ikke alle.

På samme måte som at jeg som har klart meg bra, ikke representerer alle. 

Du er deg, og du var ikke klar for rollen som mamma.

Du er deg, og du hadde ikke vært klar for rollen som mor når du var tenåring. Og sånn er det bare, vi er forskjellige og det er greit. Men det sier ingenting om meg at du ikke var det.

Det sier bare noe om deg.

18 kommentarer
    1. Jeg beundrer deg, Jessica! Du har virkelig med deg hodet i den unge alderen du er i. Og Leo og den kommende babyen kunne ikke fått det bedre enn hos deg og Fredrik. Det er jeg helt sikker på❤️
      Håper du får en god natts søvn i natt, klem fra meg til deg!

    2. Hei Jessica.
      Min mamma var 16 da hun ble gravid med meg for 42 år siden. Hun fylte 17 tre uker etterpå. Hun fikk også høre mye om hvor ung hun var. Heldigvis for meg var hun som du en ressurs sterk tenåring. Og tok mors rollen meget seriøst. Hun ofret alt for meg og for min 3 år yngre bror. Da jeg kom i tenårene var hun selvsagt veldig bekymret for at jeg skulle bli mamma tidlig. Ikke fordi hun trodde jeg ikke ville klare det, men fordi det er en tøff oppgave å være forelder. Jeg har alltid hatt et meget nært forhold til mamma. Og er ganske glad for at hun mestret oppgaven som mor i ung alder. Hva hun husker av egen barne og ungdomstid. Og ikke minst hvor åpent det har vært hos oss med tanke på at vi alltid fikk ærlige svar selv på tema som ikke alltid var lette å snakke om. Og når jeg leser bloggen din, minner du meg veldig om henne. Du klarer deg så bra. Og jeg er sikker på at dine barn vil være like stolte og glade i deg som jeg er i min mor. Og ikke bry deg om hva andre tror og mener. Det er trist at vi selv i 2016 mener at alle er like. Jeg tror det er misunnelse fordi du klarer deg så bra. Det samme gjelder Fredrik. Dere er allerede gode foreldre og det kommer dere fortsatt til å bli. At dere er unge betyr ikke alt. For uansett alder kommer ikke barn med bruksanvisning så alle må lære gjennom å gå veien selv. Ta vare på hverandre og fortsett på den fine veien dere allerede er inne på. Dette klarer dere så fint. Ha en fin dag alle tre. Klem fra meg

    3. Jeg ble selv mamma som 13 åring, da fikk jeg veldig mye støtte av familien også fikk jeg bare dritt av alle andre. Jeg ble også mamma igjen som 16 åring, ble 17 år i det gutte babyen min ble 3 måneder gammel. Når jeg fikk han så flyttet jeg for meg selv, og jeg klarte morsrollen helt fint.
      Mamma fikk også meg som 16 åring, og hun klarte seg veldig fint hun også. Hun kjøpte seg til og med seg en leilighet som 18 åring. Jeg og mamma har også alltid hatt god kontakt, og jeg kan prate med mamma om alt. Jeg er veldig glad for at mamma var ung når hun fikk meg!
      Du gjør en god jobb du også! 🙂

    4. Du gjør en kjempe jobb og alder er en liten faktor, jeg vet om de som er vesentlig eldre og ikke burde være mødre og de som fikk barn på ungdomsskolen som gjør en fantastisk jobb.
      Folk burde forsåvidt også ha tiltro til at helsestasjon eller sykehus ville ha reagert om det var noe som helst tegn til at du ikke gjorde en god jobb.
      Det er ment som at de kan bare holde kritikken for seg selv og la fagpersonell vurdere. Og de gjelder alle foreldre. Det er alt for mange som synser masse uten noen grunn og sprer rykter.
      Lykke til videre med begge de to små 🙂

    5. Alle: Herregud, jeg blir så utrolig takknemlig når jeg leser kommentarene dere skriver. Tusen hjertelig takk! Blir helt rørt her, og det mener jeg.

      Setter ekstremt stor pris på at dere tar dere tid til å legge igjen kommentarer! Det skal dere virkelig vite. Ha en herlig start på uken alle sammen, og igjen, tusen, tusen takk for støtte og oppløftende ord.

      Klem

    6. Jeg opplevde å bli mor i forholdsvis ung alder, var 19 da førstemann kom, nestemann kom etter 2 år. Syntes det var fint å være så ung og ha energi til å følge opp. Ble mor igjen som 31 åring, og jeg kjenner at min energi var definitivt mindre da en da jeg fikk førstemann.
      Nå er de to første voksne og etablert og jeg har en tenåring i hus. Det var også lettere å ha tenåringer når jeg var 11 år yngre enn nå 😉
      Så jeg tror det kan være en fordel å være unge foreldre fremfor “gamle” foreldre…..

    7. Uansett om man er 30 eller 17-18 når man får sitt første barn så er man jo såklart helt ny i det. man kan være en like flink og god mamma. barn kommer ikke med bruksanvisning. Er selv 20, og ble mamma når jeg var 19, og er så innmari lei av å høre at man er så ung og umoden fra folk som ikke vet. Uansett om man er ung eller gammel, så er man nok den beste mammaen for barnet sitt. Også lærer man på veien. En fordel er at når man er ung har man mye mer energi.

    8. Min mor satt med to barn og en ektemann da hun var 18 år. Har hatt en super barndom med to veldige oppegående og tilstedeværende foreldre! Og nå som jeg selv er voksen med barn er det helt topp ha såpass spreke foreldre/besteforeldre!
      Dere virker som to flotte oppegående folk med hjerte og hodet på rett plass. Nydelig liten gutt dere har og lykke til med resten av svangerskapet og babyen. Klart det blir tøft, men enda mere kos!

    9. Har skrevet engang før. Jeg ble ung alenemamma og klarte ikke rollen! Min datter bor hos mamma og pappa. Men hun er mye hos meg nå:) Og vi har et veldig godt og sunt forhold til hverandre. Nå er jeg jo gift og jeg og mannen min har en sønn sammen. Datteren min er så stolt og glad i lillebroren sin
      Og de har et veldig godt forhold.
      Selv om jeg ikke taklet det, og gikk på en smell, så vet jeg at andre klarer det med glans.
      Jeg er ikke gammel enda, 23år.
      Jeg giftet meg som 21 åring, og da fikk jeg høre av ei på 60 år (Hun er skilt tre ganger) at det var ikke noe vits i å gifte seg, for jeg kom til å bli skilt, for hun hadde blitt det hele 3 ganger!
      Det blir bare for dumt i mine øyne. Jeg og mannen min jhar det supert sammen:) Vår lille familie:)
      Så selv om andre ikke klarer noe, feks å være gift, eller ung mamma, som innlegget handler om, kan andre kklare det kjempe fint! La oss heller heie på hverandre å støtte hverandre, bygge hverandre opp, og ikke minst ønske hverandre godt! Jeg er enda en ung mamma, vil alltid være det når jeg var 16 og gravid, og fikk mitt første barn. Men idag er jeg en god mamma!
      Alle kan feile, men styrken er å reise seg igjen:) Ikke bry deg om hva andre folk sier, det er somregel så enkelt som et ord på 6 bokstaver, SJALUSI.
      Stå på videre, med graviditet og rollen som 2 barns mamma ♡

    10. Jeg ble gravid da jeg var 15 og fikk min sønn når jeg var 16!:)
      Hehe,sønnen min heter også Leo 😍

    11. Alder har ikke noe å si på hvordan man blir som mor, det handler mer om hvordan du er som menneske og hvilke verdier man har. Bare tull å si at en på 16 ikke kan være en god mor, du kan faktisk være bedre mor enn en på 30 som har masse livserfaring. Noen vil bare aldri klare det, mens andre er egnet som foreldre uansett alder <3

    12. Anonym: Åh, deg husker jeg faktisk! Håper forresten alt står bra til <3

      Synes du viser en enorm selvinnsikt og synes du skal være stolt av deg selv for det!

      Haha, er helt enig med deg angående giftemål. Og synes det var en dum kommentar av damen å komme med, selvfølgelig kan du klare å forbli gift selv om det ikke gikk så bra med henne noen av gangene hun selv valgte å gifte seg.

      Og takk for at du ville dele, og for fine ord! Likte spesielt godt det du skrev med at alle kan gjøre feil, men at styrke er å reise seg igjen. Det har du så rett i!

      Stå på videre selv, og kos deg med din lille familie <3

    13. Mette: Hei Mette!

      Morsomt å høre at moren din har vært i lignende situasjon som jeg, og at det gikk så bra. Kan tenke meg det er helt topp å ha unge og spreke foreldre når man selv er voksen også – Kanskje gjør det også at det av og til er lettere å få et tett bånd til sine foreldre?

      Tusen takk for fine ord! Vi gjør vårt aller beste, og at dere ser det gjør meg veldig glad. Utrolig herlig å høre at du har det inntrykket av oss gjennom bloggen 🙂 Det blir garantert tøft med to tette, men som du sier; Med det blir det også mer kos!

      Ha en herlig kveld. Klem!

    14. Hei! Fint skrevet 🙂 Jeg ble mamma for første gang da jeg var 20, fylte 21 noen måneder etter.
      Jeg kan forstå de som sier de ikke var modne nok rundt 16-17 år, det tror jeg ikke jeg var på den tiden heller. Samtidig, når man kommer i en situasjon hvor man er gravid, tror jeg de fleste må endre holdninger og bli voksen ganske raskt uansett. Når jeg ser tilbake, var jeg ikke moden som 16-17, men hadde jeg blitt gravid, er jeg ganske sikker på at jeg ville lagt alt annet til side, og modnet til ganske raskt 🙂

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg