DERFOR SKAL VI OFFENTLIGGJØRE NAVN PÅ PEDOFILE

Jeg advarer mot sterkt innlegg:

I det siste har det dukket opp noen lite hyggelige videoer i Facebook-feeden min. Vel, de er kanskje lite hyggelige – men veldig viktige.

Jeg har fått med meg flere videoer av eldre, pedofile menn – som blir filmet når de blir møtt av en småbarnsfar i 20-årene når de egentlig tror de skal møte mindreårige jenter som de ønsker å ha sex med, det har også vært tilfeller hvor mennene har ønsket å lokke “jenta” til seg.

 Denne småbarnsfaren jobber for at pedofile skal bli tatt, og lager seg fake bruker på diverse nett-tjenester, og utgir seg for å være (blant annet) en 14 år gammel jente. Han tar ikke initiativ til snakk om kropp og sex i samtalene, men stopper det ikke dersom de eldre mennene han snakker med starter med dette når de sender meldinger til hverandre. Mennene tror den de snakker med er en mindreårig jente, men så er det egentlig en småbarnsfar som har tatt loven i egne hender og som ønsker å få pedofile tatt.

Han gjør det helt tydelig for mennene i den andre enden at han er en 14 år gammel jente. Likevel lar ikke de pedofile alderen stoppe dem – tvert i mot. Og det ender ofte med at de etter hvert spør om de kan møte jenta (Som da egentlig er småbarnsfaren som ønsker å ta pedofile) Men småbarnsfaren tar heller aldri initiativ til å spørre om de skal møtes.

Jeg har fått med meg litt av debatten om hvorvidt det er riktig å skulle offentliggjøre navn på pedofile eller ikke – I kjølvannet av disse sakene. Og jeg har gjort meg opp en mening. 

Politiet uttaler i et intervju med p3.no i forbindelse med denne saken at «Man kan gjerne være lagspiller med politiet, men gjør det da på riktig måte. Gi oss gjerne tips, men å fremprovosere straffbare handlinger – det liker vi ikke.» Sammen med at han mener at småbarnsfaren burde slutte med det han gjør.

Men går det egentlig an å fremprovosere en handling som vi alle vet med sikkerhet at er ulovlig? 

Jeg mener, det er et valg du selv tar, og du vet vel at du ikke kan begå en straffbar handling selv om du blir “provosert” til det. Jeg vet at jeg ikke kan stjele sjokoladen i butikken selv om jeg har veldig lyst på den. Jeg kan ikke si at butikken som selger sjokoladen fremprovoserer at jeg skal begå en straffbar handling ved å stjele den – Bare fordi de gjør den tilgjengelig for meg.

Dessuten har jeg liten tro på at det går an å fremprovosere det faktum at du er pedofil. Det er noe du enten er, eller så er du det ikke. Det er ikke noe sånn “Kan være pedofil dersom en 12 år gammel jente sender deg meldinger” 

Det er ikke sånn at det at du er pedofil plutselig kan dukke opp bare de som snakker til deg sier de riktige ordene og bruker riktige formuleringer over noen meldinger.

At noen, og da spesielt politiet, går ut og sier at de ikke liker det denne småbarnsfaren gjør fordi de mener han fremprovoserer en ulovlig handling, gjør meg derfor ganske forbanna.

Ville ikke du visst det om naboen som ser inn i hagen når barna dine leker der, er en pedofil mann eller ikke? For det er jo det som er så skummelt med pedofile, det kan være hvem som helst. Det kan være naboen din. Det vet vi ikke. Det kan være han snille mannen (Eller damen, for øvrig!) som du med jevne mellomrom møter på nærbutikken når du handler der med barna dine. 

Mange bruker argumentet med at vi ikke skal offentliggjøre navn på pedofile på grunn av at familien deres ikke skal lide for deres grusomheter. Akkurat det er jeg i enig i, men samtidig forstår vel alle oppegående mennesker at det ikke er familien til den pedofile sin feil at den pedofile har gjort forferdelige ting.

Og hvis det faktisk blir aktuelt å offentliggjøre navn i fremtiden, så er det jo faktisk vårt ansvar og ikke minst opp til oss å sørge for at det ikke går utover familien deres, men at fokuset er på gjerningsmennene: De pedofile.

Screenshot tatt av noen av meldingene småbarnsfaren har mottatt etter han utga seg for å være en mindreårig jente.

Bilde er hentet fra: http://p3.no/dokumentar/jakten-pa-barneovergriperne/

Det jeg for øvrig er redd for angående dette, er at hvis det blir reelt å offentliggjøre navn på pedofile i fremtiden, så kan det komme til å misbrukes og det kan helt sikkert skje at noen uskyldige blir offentliggjort. Det er ikke greit, men det er kanskje noe som kan komme til å skje – og det må vi være klar over. Jeg tror derfor det er uhyre viktig at vi sørger for at det er tilstrekkelig med bevis i alle sakene hvor navn skal bli offentliggjort – For å unngå at uskyldige skal bli satt i den forferdelige situasjonen det er å bli offentliggjort med navn for en forbrytelse du ikke har begått – Men og samtidig sørge for at de som er pedofile blir tatt for det.

Verken denne saken eller andre saker er helt sort hvitt – Men jeg synes faktisk at barnas trygghet går foran alt. Alt for å gjøre at barna er så trygge som de mulig kan være, og alt for at vi skal gjøre det vi kan gjøre for å unngå at overgrep på barn skal skje i fremtiden.

Noen av de overgrepene som kan skje i fremtiden, kunne kanskje vært unngått om de offentliggjorde navn. – Det synes jeg er et av de viktigste poengene i denne saken.

30 kommentarer
  1. Jeg er helt enig med deg i dette! Pedofile menn skulle blitt offentliggjort, fått strengere straffer og ikke bare bo i pene leiligheter (fengsel) Rett og slett helt jævlig at voldtektsmenn og mordere har det så fint i “fengsel” og ingen vet hvem de skal hindre barna sine fra når de kommer ut!

  2. Ekstremt viktig tema, men også veldig vanskelig! Jeg ser veldig godt den siden at det er fint å vite hvem disse menneskene er, og hvor de lever. Men jeg ser også den andre siden, med at denne mannen kanskje har barn, og tror det kan ødelegge mye for de at de er “sønnen eller dattera til han pedoen borti gata.” Det er jo en grunn til at man har rett på personvern, og jeg er redd det at navn kommer ut vil forfølge de resten av livet. For selv om jeg har lyst å slå de ned og begrave de levende hver gang jeg hører om sånt, så vet jeg også at alle kan forandre seg og at det går ann å stoppe de. Men bra du skriver om det, for det er et sinnsykt viktig tema!

  3. Vi lever i Norge. I Norge har vi lover og regler, og et system for å ta seg av slike ting. “Folket” ER ikke politi, men vi HAR et politi.
   Vi kan ikke drive å lynsje folk på sosiale medier. Vi er ikke usivilisert.
   Jeg synes det er forkastelig å sette seg bak rattet med alkohol innabords. Skal de også lynsjes? Jeg synes det er forferdelig å høre om barn som blir slått hjemme. Skal de også lynsjes?
   Hvor skal grensen for det som “folket” skal få ta seg av selv, gå? Hvem bestemmer hvor den skal gå?
   Åja! Vi lever i Norge. Vi har lover og regler for sånt… Det var sånn det var.
   Det er lov å bli sint, forbanna, oppgitt etc.
   Men det er lov å tenke på konsekvenser før man skriver masse dritt på Internett også.

  4. Ambefaler deg å se noen av Stinson Hubter sine videoer på YouTube, han driver med det samme bare i Storbritannia 🙂

  5. Jeg virkelig misliker!!! Pedofile, og ønsker dem vekk fra gatene.
   Men jeg synes fortsatt at de ikke skal offentliggjøres, fordi de mest sannsynlig vil ha uskyldige familiemedlemmer som vil måtte leve med det at “resten” av befolkningen vet hvem faren, broren, onkelen osvosv. Er.
   Derfor mener jeg at slikt er opp til politiet, men igjen er det bra av småbarnspappaen å gjøre slikt, men uten den uthengingen i sosiale medier, og å kontakte politiet direkte.
   Vi alle har (dessverre noen ganger) rett til personvern, dette gjelder_ALLE_uavhengig av hva de har gjort, står for eller mener.

  6. Jeg skulle så gjerne likt å visst hva de tenker.. Pedofile kan jo ikke noe for at det er det de blir tent av, på samme måte som vi “normale” ikke kan noe for at vi blir tent av enten det motsatte eller samme kjønn. Men når de vet så godt at de ødelegger et annet menneskets liv og det er ulovlig å misbruke et annet menneske (eller dyr), hvorfor gjøre det da?! Hvorfor ikke reise til en psykolog å skaffe seg selv hjelp?! Javisst, må det være sjukt flaut å fortelle om tankene, men da slepper de ødelegge andres liv og begå lovbrudd..
   Hadde vært interessant og hørt tankegangen deres altså..

  7. Mamma til michelle med nytt innlegg om samme tema du har tidligere skrevet. “Jeg har vært utro” haha

  8. Nå regnes altså pedofili som enten en seksuell orientering eller en psykisk lidelse. Uansett hvilken av sidene du ser det fra så er det faktisk ikke noe de kan noe for. Det er mennesker som trenger hjelp, ikke bli offentlig uthengt. Jeg skjønner at det er et vanskelig tema, men samtidig så har vi vel kommet fordi det punkte der vi skal lynsje folk for enten seksuell orientering eller psykiske lidelser?

  9. Man tenker ikke konsekvenser når de pedofile blir outet i sosiale medier. Her jeg bor valgte sønnen til en pedofil å avslutte livet sitt da det ble kjent at faren var pedofil. Han hadde skrevet et hjerteskjærende brev til andre i familien. Er det det vi vil?
   Kan du forsøke å kjenne på hans følelser ? Nei,tror ikke det.
   Som foreldre må vi lære barna våre grenser for egen kropp fra tidlig alder. Og ingen vet om de har en pedofil i familien,det er flere enn du aner.
   For 20 år siden skrev jeg en oppgave om pedofili,og den gang viste statistikken at 1-2 førsteklassing var utsatt for seksuelle overgrep,men de antok at mørketallet var høyt.
   Man kan aldri beskytte barna sine 100 %,men samfunnet kan legge til rette for at det blir vanskeligere å begå overgrep. Noen bhg bygges slik at det er full oversikt til alle rom,man er 2 under stell osv.
   På idrettsarenaen bør det også komme regler for de voksne om å være to tilstede i garderobe osv.
   Å legge ut navn og bilde vil føre med seg et ras av personlige tragedier.

  10. Jeg synes det blir helt feil å offentliggjøre navn på pedofile. Det å være pedofil er da slett ikke straffbart i seg selv, folk kan da like lite for at de blir født pedofile, som at de blir født hetero-/homofile. Det er først når de utøver pedofili at det blir straffbart og da er det heldigvis opp til politi og domstol å dømme dem.
   Vil heller ikke si at der å taste (seksuelt) med en 14-åring er pedofilt, det minner mer om en (halv)gammel gris. Hvor mange 14-åringer har kjærester som er både 5 og 6 år eldre enn de selv er, og det med foreldrenes godkjenning!!! Pedofile de og? Hvor går evt aldersgrensen på en mann for å kalle ham pedofil (som du gjør nå) i forhold til 14-åringen han tror han taster med?
   Nei, jeg forsvarer ikke pedofili, ingenting gjør meg mer rasende enn å miabruke et lite barn, tror faktisk jeg kunne gjort ganske stygge ting med en pedo, om jeg kom over h*n i rette øyeblikket, så sint hadde jeg blitt. Foreldre skal og må lære barna sine, fra de er små, hva som er godkjent og ikke. Hvilke soner på kroppen som ingen får røre, annet enn å tørke bæsjen, det som ikke føles greit er ikke greit, slutte å oppfordre til å klemme og susse på alle som takk eller eller hei/hadebra. Jeg spør de nærmeste barna i familien om jeg får en klem, sier de nei, da blir det respektert fullt ut. Ikke alltid barnebarnet heller vil ha klem, helt greit.
   Og så til Anna-innlegget – herlighet, hverken du eller henne er de første eller siste som blogger om utroskap. Slutt, for Guds skyld slutt!!!!!!! å innbille deg at hun kopierer fra deg. Hvor mange like innlegg har du “tilfeldigvis” skrevet etter henne? Men selvsagt blånekter du hver gang, du har da aldri så mye som sett på bloggen hennes, det må være tilfeldig? P a t e t i s k

  11. Helt enig. !!
   Det burde bli som det er i statene. Slik at det er et register som man kan søke om det er pedofile i gata der du bor. Når man ser alle de sakene som er oppe nå med barnehage ansatte som forgriper seg på uskyldige små barn. Synes det skal være med åpent opp det. Er mange som lar naboer og slikt passe barna sine. Er så utrolig skumelt.
   http://www.josefine.blogg.no

  12. Trodde du sa du ikke ville kommentere det med Anna?? Forstår meg ikke helt på deg jeg, la det nå ligge. Blir bare for dumt fra din side:-(

  13. Ulrikke: Jeg bare kjenner at jeg blir så forbanna når noen går til personangrep på meg og kaller meg patetisk når jeg sitter her hormonell og gravid! Haha..

  14. Jammen kjære vene,anonym har jo helt rett! La heller være å kommentere når noen skriver at Anna kopierer deg.

  15. Klart jeg vil at de pedofile skal bli tatt, men jeg synes det blir for drøyt å offentliggjøre det. Bare tenk på de pårørende. Hvis han har barn så kan jo de f.eks. bli mobbet. Kanskje får ikke engang andre barn være med dem, fordi det går rykter om den pedofile faren deres. Nei, dette er en sak for politiet.

  16. Kjære deg, nå skriver du om ting du ikke kan nok om. Dette er et veldig kompleks tema som er langt utenfor din kompetanse, tydeligvis.

  17. Anonym: Ja, dette var jo jammen meg en godt skrevet og velformulert kommentar.

   Kan du ikke heller si hvorfor du er uenig og argumentere saklig? Og legg fra deg hersketeknikkene, vær så snill.

  18. Angående at Anna ofte kopierer blogginnleggene dine synes jeg bare det er bra at du snakker om det, for da blir folk mer oppmerksomme på det. Greit nok om det bare hadde skjedd to eller tre ganger for da kunne det bare vært tilfeldigheter, men så ofte som det skjer er det nok ikke det..

  19. Helt enig, men tenkte bare å påpeke et viktig poeng: alle pedofili er ikke fæle for det kan de egt ingenting for, det er de som velger å handle som er de vi må være redde for.

  20. Jeg synes du skriver bra – men det et et aspekt jeg synes mangler ved bloggen.. Offentlig lysjing eller ei, jeg så ei som skrev at pedofile vurde kunne søke hjelp hos en psykolog om de ønsker hjelp.
   Er dette egentlig et reelt valg en pedofil kan ta? Psykologer er ikke unntatt loven ved taushetsplinkt når det kommer til pedofile, om de hadde søkt hjelp og vedgått at de hadde vært pedofile hadde de mistet alt de noen gang hadde hatt. Politiet ville fått beskjed umiddelbart, og vedkommende risikerer å miste både jobb og familie for å ha åpnet seg og søkt hjelp. Det finnes ikke noe aparat for pedofile, det finnes ingen organisasjon de kan anonymt henvende seg til for å fortelle om problemene de har og diskutere løsning.
   Man kan argumentere med at det er ikke alle psykologer som hadde meldt ifra, men de er faktisk lovpålagt å gjøre dette. før vi bestemmer oss for å lynsje en gruppe mennesker som faktisk ikke kan noe for sine lyster (selv om de er høyst ansvarlige for eventuelle handlinger!!) tro jeg det må settes lys på en løsing hvor de kan gå for å få hjelp før vi kan bestemme oss for å henge de i en offentlig gapestokk.
   Du skriver bra, jeg håper du vil gi dette en liten ettertanke 🙂

  21. Jeg tenker at mye av det du skriver er riktig ,men jeg må si at man må se litt på hvordan privatlivet deres er også, for eksempel har han barn som vil bli mobbet, få livet ødelagt for noe de egentlig ikke har noe med og gjøre i hele tatt, på en måte er jeg enig at pedofile skal navngis,men samtidlig ser jeg den andre siden også : Barna deres

  22. Gammelt innlegg, men så det først nå!
   Enig i det du skriver og kom til å tenke på akkurat det du tok opp.
   Hvorfor er det sånn at mennesker som dreper ( ABB foreksempel) henges ut med navn osv, handlingen er forferdelig og familien kobles opp mot dem umiddelbart. Hva er da forskjellen på de som torturerer, dreper, kidnapper, truer osv, og de som har utført overgrep. Hvorfor får vi vite navn og bilde av de som utfører nevnte handlinger men ikke de som forgriper seg på barn? Hva så om familien opplever det negativt at deres far blir hengt ut som pedofil, han ER jo det. Hele verden hadde fått vite det om han hadde truet med terror, drapstruet, kidnappet, omsorgssvikt osv, hva faen er forskjellen? Man ødelegger jo liv uansett.

  23. Til deg med kommentaren over meg her: Breivik er et uhyre dårlig sammenligningsobjekt i denne settingen her. Drepte over 70 ungdommer, ble tatt og det offentliggjøres – i tillegg ønsket han det offentliggjort. Vet ikke med deg, men strengt tatt er det mye vi ikke får vite om hvem som blir dømt for hva her til lands, så ikke prøv å fremstill det som om vi får vite alt.
   Det å være pedofil betyr at du tenner på barn, og dette er ikke ulovlig, men vedkommende gjør en ulovlig handling med en gang vedkommende distribuerer barneporno eller har sex med barn. Har du tenkt på at grunnen til at man ikke offentliggjør navnet på disse menneskene er med hensyn på ofrene? La oss si at en barnehageansatt i en liten by har misbrukt barn på jobb, i byen bor det 13 000 mennesker, og vedkommende ansatt blir tatt. Navnet hans offentliggjøres, og man vil da kunne finne ut hvilken barnehage, sannsynligheten er da også større for at man kan finne ut hvem som er utsatt for overgrep. Jeg for min del mener at pedofiles navn ikke skal offentliggjøres. De som blir dømt for misbruk av barn får dette på rullebladet sitt – og det holder. Det kreves politiattest for å jobbe med barn og mennesker som er svakere stilt i samfunnet, det vil si at dersom en dømt pedofil søker jobb i barnehage vil vedkommende aldri få jobben, eller eventuelt trekke sin søknad da arbeidsstedet krever (de skal iallfall kreve) politiattest – som er en utskrift av rullebladet ditt.

  24. Jeg er enig med at navn på pedofile eller andre overgrepere ikke skal få sitt navn offentligjort.
   Men til deg over som skriver “De som blir dømt for misbruk av barn får dette på rullebladet sitt – og det holder.”.
   Det holder ikke på langt nært i det hele tatt. Jeg har selv blitt misbrukt i tre år av en som jeg stod nært fra jeg var 14 år som var mye eldre. Og å få det på rullebladet, det holder, høres så enkelt ut og som ingenting. I forhold til offeret som har dette med seg resten av sitt liv og det værste er at ingen som ikke er utsatt for det ser hvor utrolig mye skade det utgjør for det er ikke synlig. Overgrepere trenger høyere straff.

  25. Det disse mennene gjør er straffbart og du har noen poenger med at de velger dette selv. Likevel viser tilfeller fra såkalte ‘pedo- jegere’ i andre land at faktisk kan jobben deres ofte være en hindring for politiet i å ta overgripere. Dessuten er jeg enig i det som en tidligere skrev: At hele klassen vet at ‘Pappa er pedo’ er sikkert ikke så artig for barna i familien. I USA hadde man programmet ‘to catch a predator’ og såvidt jeg leste fikk programmet mye kritikk fra rettsvesen, osv, bl a fordi enkelte har tatt livet av seg. Jeg skjønner det veldig bra at man ønsker å ta dem, men jeg mener egentlig at hvis dette skaper mye bry for politiet i å ta dem, så bør man egentlig styre unna, evt jobbe for å endre rettssystemet.
   Dessuten er ikke alle barneovergripere pedofile. F eks dersom man er tiltrukket av en jente eller gutt på 14 så kalles det hebefili. Pedofili er gjerne dragningen mot pre- pubertale barn. Ikke alle disse er overgripere, og jeg tror endel overgripere gjerne ser etter barn fordi de er lette ofre, men de er tiltrukket av voksne.

  Legg igjen en kommentar

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg